Европейските фондови пазари днес растат благодарение на строителни компании и на фирми, производители на строителни материали.

Общият европейски FTSEurofirst 300 се покачва с 0,29 процента, а индексът на "сините чипове" Euro STOXX 50 - с 0,28 процента. Немският индекс DAX нараства с 0,09 процента, британският FTSE 100 - с 0,53 процента, и френският CAC-40 - на 0,36 процента, информира Reuters.

Индексът на строителните компании и на тези, производители на строителни материали се повиши с 0,7 процента. Производителите на цимент Holcim и Lafarge постигнаха споразумение, което ще позволи на ирландската компания CRH да придобие част от техни активи за 6,5 милиарда евро. Акциите на Holcim поскъпнаха с 1,1 процента, на Lafarge - с 1,2 процента, и на CRH - с 1,9 процента.
Пазарът на акции се подкрепя също така от съобщението за нарастването на потребителското доверие в Германия.
Правителството на Гърция предупреди за възможността да пропусне падежа на плащането към МВФ на 5 юни. Но вчера Атина се опита да успокои пазара, че ще се постарае да извърши плащането. Индексът на гръцкия фонов пазар ATG прибави 0,6 процента.

Акциите на най-голямата италианска застрахователна компания се покачиха с 1,5 процента, защото тя планира до края н а2018 г. да изплати дивиденти на обща сума от над 5 милиарда евро.

Котировките на най-големият в света производител на промишлени ензими Novozymes се покачиха с 2,2 процента, тъй като банка UBS повиши рейтингът на нейните книжа до "купувай".

Индексът на петролно-газовите компании нарасна с 0,3 процента за сметка повишените цени на петрола.