"Медицински бос поръчал убийство и 7 палежа на коли" е заглавиe от в. "Труд"
Пловдивският бизнесмен Атанас Червенков, познат като Наско Райфъла, е поръчал убийството на свой конкурент в медицинския бизнес и палежа на 7 автомобила.
"Атанас Червенков е поръчител на палежите на колите на бившия депутат Антоний Йорданов и на опита за убийство на шефа на медицински център "Хипоталамус" д-р Аргир Гяуров", съобщи в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Червенков е задържан в понеделник вечерта. Полицаите го открили в жилище на негови близки роднини. При ареста той безуспешно опитал да скочи от терасата на първия етаж и да избяга.
Събрани са доказателства, че Червенков е ангажирал няколко души за извършване на престъпленията, които лично е поръчал, каза Лазаров. Едно от тях е нападението и намушкването с нож в гърба на д-р Аргир Гяуров на 12 февруари 2014 г. Собственикът на медицински център "Хипоталамус" е бил следен, проучван и за ликвидирането му Райфъла обещал 20 000 лв. Платил обаче само 10 хил. лева, тъй като д-р Гяуров оживял. Атанас Червенков е собственик на първата частна бърза помощ в Пловдив, има медицински център "Хипократ" и Гяуров му бил конкурент.
Прочети още от в. "Труд"

„Приватизация за последно - имоти за 120 млн. лв.", пише в. „24 часа"
След година затишие в приватизацията, тази година се очаква държавата да наблегне на продажбата на имоти.
Най-скъпото дружество, което е включено в програмата за приватизация, е "Аудио-видео Орфей". Оценката му е 120 млн. лева, най-вече заради 63 имота с обща площ от 548 декара, основно в столичния квартал "Бояна" и на други места в София.
1/3 от декарите обаче са върнати на собственици, а друга 1/3 попадат в парк "Витоша". "Аудио-видео Орфей" е на Министерството на културата и е било в програмата за приватизация и за миналата година. Тогавашният министър на културата Петър Стоянович обаче не дал разрешение за подажбата му, заяви шефът на агенцията за приватизация Емил Караниколов.
Прочети още от в. „24 часа"

"Смятат по нова формула пенсиите", пише в. "Стандарт"
Пенсиите ще се изчисляват по нова формула, така че по-прецизно да се отчита осигурителният принос на всеки човек. За това се разбраха социалните партньори и политическите сили в съвета по пенсионната реформа. Индивидуалният коефициент, от който зависи размерът на пенсията, ще се смята за всеки месец, в което лицето се е осигурявало, а не за всяка година както сега. Новата формула ще се прилага само за новоотпуснатите пенсии. Дали тя ще доведе до повишаване или понижаване на пенсиите, за всеки човек ще зависи индивидуално.
"Ако сега се получава коефициент 2 за даден човек, то той може да получи 2.1-2.2, което ще повиши пенсията му, или 1.9, което ще я намали. Този метод изглажда отклоненията на личния от средния осигурителен доход, той не е толкова чувствителен към доходите в края на кариерата, а отразява равномерно приноса през целия стаж", коментира Николай Николов, съветник на министъра на труда.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Българите писаха двойка на съдебната власт", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Над 96% от българските граждани определят корупцията и организираната престъпност като сериозен проблем на съебната система, а 78% искат европейският мониторинг да остане. Това показват данните от изследване на Евробарометър в България и Румъния за отношението към Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, публикувано ден преди новите доклади на Брюксел за двете страни да бъдат официално представени. Данните показват оценката на българите и румънците за напредъка в борбата с корупцията и реформирането на съдебната система по време на действието на европейския мониторинг.
Резултати в Румъния, не и в България
В Румъния анкетираните смятат, че ситуацията в страната се е подобрила през последните пет години по отношение на правосъдието и борбата с корупцията, но в България ситуацията е различна.
През 2012 г. 38% от анкетираните заявяват, че виждат напредък, докато днес позитивно развитие в борбата с организираната престъпност намират само 24% от българите.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Българската здравна система трайно е сред най-лошите в Европа" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Българското здравеопазване продължава да е на дъното в Европа, сочи индексът на европейския здравен потребител за 2014 г. Държавата ни е на 30-о място от общо 37 изследвани страни и запазва резултата, постигнат през 2013 г. "Здравеопазването в България отразява общата мрачна всекидневна действителност в страната", коментира ръководителят на изследването д-р Арне Бьорнберг. Health consumer index е ежегодно изследване на здравните системи, в което се включват публични статистически данни, анкети на пациенти и независими изследвания, провеждани от шведската компания Health Consumer Powerhouse.

В най-новия индекс България "показва незначително подобрение, но за разлика от общата тенденция на подобряване в повечето европейски държави запазва позицията си от предходната година. Постигнати са подобрения по отношение на резултатите от лечението, които дълго време оставаха незадоволителни. Преживяемостта при сърдечносъдовите заболявания отбелязва съществен напредък. Болничните инфекции бележат спад, но честотата им остава твърде висока", отбелязват от шведската компания. Допреди две години България беше на последно или предпоследно място в класацията, а лекото отлепване от дъното беше отбелязано между 2012 и 2013 г. благодарение на позитивните отговори в проучването от страна на пациентските организации.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"5000 българи без пенсия заради липсващ стаж" четем на първа страница във в. "Монитор"
5000 българи в пенсионна възраст няма да могат да прекъснат работа заради 4-месечното увеличение на осигурителния стаж от тази година. Това показа справка на „Монитор" в НОИ. В края на миналата година депутатите решиха да замразят пенсионната възраст за всички категории, но осигурителният стаж за най-масовата 3-а категория труд продължи да расте. Така за да излязат в заслужена почивка трудещите се жени трябва да са навършили 60,8 години и да имат 35 години трудов стаж. Мъжете пък ще спират работа на 63,8 години и след 38-годишен осигурителен период.
„Сега е моментът, в който в пенсия излизат хора, които сега и през 90-те години са били безработни.
На много от тях няма да им достига стаж и то повече от тези 4 месеца", обясни пенсионният консултант Иван Димитров. В края на миналата година по повод предложението на БСП за въвеждане на гъвкава форма на пенсиониране от НОИ представиха изчисления за това колко човека биха се възползвали от предложението на социалистите. Според данните на осигурителния институт на 34 000 българи не им достигат до 24 месеца стаж или възраст, за да излязат в заслужена почивка.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Започна изграждането на образователен комплекс в София за 35 млн. лв.", пише в. "Капитал Daily"
Частен инвеститор ще изгради огромен образователен комплекс на стойност почти 35 млн. лв. в София. Проектът е интересен и защото това е най-голямата досега инвестиция, финансирана от общинския фонд на София, който управлява евросредства по инициатива JESSICA. Той ще е на столичния бул. "Никола Вапцаров" и изграждането му започна официално в понеделник. Финансирането е поделено между фонда и собственика на проекта "Образователно-спортен комплекс Лозенец". Едноличен акционер в дружеството е кипърската "Камалия трейдинг лимитид", но непряко то е свързано с "Еврохолд България".
Какво се изгражда
Новият образователен комплекс ще има 87 класни стаи, медицински кабинети, библиотеки, стаи за почивка, за игра, столова и кухня, няколко зали за спортни игри, басейн, открити спортни игрища. Разгъната застроена площ е над 24 хил. кв.м, в които ще има и зала за сценични изкуства, както и място за провеждане на събития. Една част от сградите вече са готови и обновени, други тепърва ще се изграждат.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„С Гърция сме шампиони в дългови класации на ЕС", пише в. "Сега"
Гърция и България са на челни позиции в две негативни класации, измерващи дълговото бреме на държавите от ЕС. Съседката ни е №1 по държавен дълг, отнесен към мащабите на националната икономика. А нашата страна е №1 по най-бързо растящи борчове. Това сочат данните на Евростат за третото тримесечие на 2014 г., публикувани вчера. Утехата е, че въпреки бързото нарастване България все още е сред страните с най-ниски публични задължения в ЕС - 23% от брутния вътрешен продукт (БВП), и е на трето място след Естония и Люксембург. Но не бива да забравяме, че доскоро бяхме на първо място по този показател.

Държавният дълг на Гърция е равен на 176% от икономиката й, показват данните на Евростат за предпоследното тримесечие на отминалата година. Това отрежда на проблемната ни съседка първото място в черната статистика. Следват я Италия и Португалия, при които съотношенията между дълг и БВП са съответно 132 и 131 процента.
Прочети още от в. "Сега"

"Софтуер оплескал сметките за тока", четем във в. "Монитор"
Софтуерът, който изготвя фактурите за ток на българите в Североизточна България, е виновен за проблема с получените две сметки с един и същи срок на плащане. С това шефът на „Енерго-Про" Стефан Абаджиев оправда факта, че 5% от абонатите (67 000) получиха 2 сметки през януари. Те обхващат общо 52 дни и са с един и същи срок на плащане - 10 февруари. По време на извънредното заседание на енергийната комисия в НС той обясни, че когато за един клиент е въведена в софтуерната система дата на падеж 10-о, 15-о или 25-о число, то няма как да бъде променено. Промяната му щяла да изисква много месеци, защото софтуерът е разработка на външна фирма, каза Абаджиев. Освен това правилата за измерване, написани от ДКЕВР през 2013 г. (с които срокът на отчет беше закован на максимум 31 дни), не налагали софтуерът да разполага с такава функционалност стана ясно от обяснението на шефа на „Енерго-Про".
Според председателя на енергийната комисия Делян Добрев това обяснение обаче звучи несериозно.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Как Ципрас ще спаси света", пише в. „24 часа"
е, Германия не се събуди обляна в пот от ужас вчера. Въпреки победата на обявилия се за съвременния Давид - Алексис Ципрас. Предводителят на ултралявата (или радикално лява, или популистка, или в скоро време просто умерено лява) СИРИЗА, който спечели изборите в Гърция, обяви война на своя Голиат - Ангела Меркел, още в предизборната си кампания. Той обеща на гърците, че ще ги освободи от нейното робство, ще отхвърли бремето на огромния 350-милиарден дълг и ще превърне страната в рай.
Тия дни по немското радио се върти една популярна песничка, в която се пее: "Трябва само набързо да спася света и ще се върна да си довършим разговора.".Тя спокойно би могла да стане химн на Ципрас и неговата СИРИЗА. Той успя да убеди 36% от гърците, че знае как се спасява светът в две стъпки. Добре, ако не светът, то поне Гърция. Първо нея, после и другите.
Първа стъпка: вдигане на заплатите
Ципрас обеща, че минималната заплата в частния сектор ще се върне на равнището отпреди кризата и от сегашните 586 евро ще скочи на 751 евро. Ниските пенсии също ще бъдат повишени. Приватизацията се спира. А уволнените през последната година 9500 държавни чиновници се връщат на работа.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Имотите поскъпнаха с 38% за 10 години", пише в. "Стандарт"
Пазарът на имоти излезе от кризата и цените отново вървят нагоре. През изминалата 2014 г. жилищата са поскъпнали с 1,5%, сочат данните на Националния статистически институт. Брокери прогнозират, че през настоящата година цените отново ще се покачват като апартаментите в големите градове може да поскъпнат поне с 5%. Така имотите отново се нареждат сред активите, които са подходящи за инвестиции. Всъщност за последните 10 години се оказва, че жилищата са поскъпнали средно с 38%. Най-голям е скокът на цените в Разград - със 135% за 10 години, Силистра - със 122%, и София-област - със 102%. На пръв поглед средното поскъпване от 38% е една добра доходност. Но инфлацията за същия период е 50,9%. Оказва се, че за период от 10 години цените на имотите са се покачили по-бавно от инфлацията. Причината за това е световната финансова криза, като пазарът на имоти беше един от най-засегнатите от нея. От края на 2008 г. досега цените на жилищата в страната са се сринали с 35%, сочат данните на НСИ. Това донякъде заличава бързото поскъпване на апартаментите, което наблюдавахме в годините преди кризата. Например средната цена на един кв. м жилище в София през четвъртото тримесечие на 2004 г. е била близо 1095 лв. До края на 2008 г. апартаментите в столицата поскъпват до 2374 лв. за квадрат. А средната цена за четвъртото тримесечие на 2014 г. вече е малко над 1500 лв. Това, че сега цените са с 35% по-ниски отколкото преди кризата говори, че пазарът има потенциал за растеж.
Прочети още от в. "Стандарт"