Производителите на електроенергия от възобновяеми източници подкрепят решението за освобождаване на Ангел Семерджиев от поста Председател на Държавната комисия за енергийно и водно регуълиране (ДКЕВР). Българска фотоволтаична асоциация (БФА) многократно е алармирала обществеността за проблематични решения, приемани от ДКЕВР, се казва в нейно съобщение до медиите.

Действията на комисията показаха непознаване или незачитане на европейското и българското енергийно законодателство. Поставена под въпрос бе и независимостта на регулатора. Надяваме се, че кадровите промени в ДКЕВР ще доведат до преосмисляне на дискриминационната политика спрямо производителите на електроенергия от ВЕИ.

През последната година ДКВЕР прие няколко решения в пряко противоречие на европейските директиви и регламенти в рамките на Третия либерализационен пакет. Особено скандално бе Решение Ц-33/14.09.2012. С него ДКЕВР въведе „цена за достъп до мрежата" единствено за ВЕИ централи, налагайки дискриминационно отношение към този тип производители. „Цената за достъп" отнема до 39% от всички приходи на ВЕИ централите, което изправи над 1300 производители пред фалит и сериозно нарани имиджа на България като страна със законодателство, защитаващо инвестициите.

Станахме свидетели на абсурдната ситуация - решение на административен орган да отмени цял закон, да наруши директно европейски директиви и да въведе страната ни в противоречие с Договора за функциониране на Европейския съюз.

БФА очаква новото ръководство на комисията да преразгледа действията на органа и да отмени незаконната „цена за достъп до мрежата". Асоциацията ще отправи покана за среща до новия председател на ДКЕВР и се надява на конструктивен разговор след 5 месеца без диалог с регулатора. Позицията на новото ръководство на ДКЕВР относно „цената за достъп" ще бъде показателна за нещо много важно - дали това решение е било инициирано лично от г-н Семерджиев, или е било част от цялостна управленска политика на българската държава.

БФА обръща внимание и на „актуализирания" Национален план за действие за енергията от възобновяеми източници (НПДЕВИ), приет от Министерския съвет на 9.01.2013 г. В документа се съдържат крайно неактуални данни и дори се анализира прилагането на Закона за възобновяемите и алтернативни енергийни източници и биогоривата, който бе отменен още през 2011 г. „Актуализираният" НПДЕВИ залага цел за инсталиране на 303 МВп фотоволтаични мощности през 2020г, въпреки че към днешна дата официалните данни сочат 864 МВп инсталирани мощности от ФВ. Неоснователно, планът сочи изпълнение на целите за 2020 г.

Според изчисленията на БФА, необходимо е изграждането на поне още толкова ВЕИ мощности, за да бъде достигнат ангажиментът от 16% дял на ВЕИ в крайното брутно енергийно потребление на страната. Производителите не виждат начин това да се случи, ако не бъде върнато доверието на бизнеса в този сектор и не бъдат отменени незаконните решения на ДКЕВР.

Вярваме, че новата енергийна политика на правителството, свързана с облекчени административни процедури и повече прозрачност, трябва да намери израз и в решенията на Регулатора. Надяваме се протестите на ВЕИ производителите да останат в миналото и държавата с дела да спечели обратно доверието на бизнеса.