Водеща американска компания е в преговори за закупуване на мажоритарен дял от българското дружество ТЦ - ИМЕ (Технологичен център - Институт по микроелектроника), което контролира съществен миноритарен пакет от българската телекомуникационна компания Vivacom. Това съобщиха от обслужващата рекламна агенция на българското дружество, което е част от империята на банкера в изгнание Цветан Василев.

От съобщението става ясно, че намерението на компанията е да покрие задълженията на телекома и да разработи план за растеж, насочен към всички заинтересовани страни - кредитори, акционери, служители и клиенти. „Американската компания отчита чувствителността на темата и възнамерява да бъде фактор на стабилност и оздравяване, за да защити интересите на всички заинтересовани страни", посочват от българското дружество.

От там допълват, че американската компания е в течение със съдебните процедури, свързани с Vivacom и дружеството ТЦ - ИМЕ, на което през лятото Софийски градски съд назначи временен синдик. „За съжаление, разногласията между акционерите са станали пречка пред перспективите за растеж на дружествата. В момента компанията работи с настоящия мажоритарен собственик на ТЦ - ИМЕ за намиране на приемливо решение за оптимизация на корпоративните интереси на Корпоративна търговска банка /КТБ/, включително предприемане на действия за удовлетворяване на кредиторите и създаване на печеливша стратегия за всички", се посочва още в съобщението.

Припомняме, че днес в ново интервю собственикът на ТЦ - ИМЕ Цветан Василев, че е бил изнудван през месец март т.г. да прехвърли част от собствеността си във Vivacom на други лица.