Безпилотен камион, разработен от Daimler, беше тестван на обществен път в Германия, предаде BBC. Експериментът се провежда за първи път.

С натискането на бутон „магистралният пилот" на превозното средство е подпомогнал избягването на други участници в пътното движение чрез радар и система за видео наблюдение.

Системата успешно е пилотирала камиона по протежение на магистрален път, достигайки скорост до 80 км/ч. Тя идентифицирала и маркировките на пътя, както и други превозни средства и препятствия с камера и радар, монтиран в предната част на камиона.

Волфганг Бернард, член на управителния съвет на Daimler, заяви, че магистралният пилот носи повече сигурност, защото никога не е невнимателен, нито уморен, а присъства винаги на сто процента.

Според него системата никога не губи концентрация или фокус. Затова камионът бил по-безопасен и ефикасен от който и да е човешки шофьор.

Новините за теста на Daimler идват в момент, в който японската компания Robot Taxi Inc обяви плановете да доставя през 2016 г. самоуправляващи се автомобили на жителите на Канагава, южно от Токио.

Около 50 души ще бъдат избрани да участват в изпитанието. Колите ще могат да карат сами само 3-километров участък от обществени пътища в областта.

Избраните за опита ще бъдат придружавани от човек-водач, който ще управлява превозното средство при всички други случаи, както и втори човек от съображения за сигурност.

Компанията се надява да може да предложи самоуправляващи се коли на посетителите на Олимпийските игри в Токио през 2020 година. В края на краищата Robot Taxi Inc цели да разработи безпилотни автомобили, които не се нуждаят от човешки пилот.