Проблемът има предимно национално решение, но ЕК работи за синхронизиране на националните платформи за миграцията, коментира пред журналисти заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

По думите й, цитирани от БТА, в ЕК е обсъждано трябва ли да има общ европейски подход по темата за миграцията и възприетото мнение е, че не може да се продължава с национални действия, без да се търси обединение и по-голям европейски ресурс.

Бюджетът на Европа е по-малък през следващите седем години, има много нужди на националните икономики, за стимулиране на растежа и създаване на работни места, отбеляза Георгиева. Трябва да отчетем обаче, че факторът миграция има директно отношение към безопасността и към възможностите да се развиваме икономически, така, че миграцията трябва да се впише като приоритет в разпределението на средствата, добави тя.

Еврокомисарят отбеляза, че за следващия програмен период България разчита на 32 млрд. лева. За тази година има 9 млрд. лева, останали за усвояване от предишния програмен период и трябва да се мисли как парите могат да помогнат за решаването и на този проблем, коментира Георгиева. Според нея трябва да се определят регионите с най-голям натиск от бежанския поток и да се помисли какво може да се направи там, за да се създадат по-добри условия за местните хора и в същото време да намалим тежестта, която идва от бежанците.

Запитана за "Плана Юнкер" Кристалина Георгиева каза, че концепцията е не само да се "събудят" парите в банките, а това да стане с качествени проекти и с работа с органите на властта на централно и местно ниво, за идентифициране и отстраняване на пречките пред инвеститорите. У нас в повечето случаи това са административни пречки, неуредици и отсъствие на прозрачност, посочи тя.

По думите й още в средата на годината ще има екипи, които ще работят в Люксембург. Търсят се контакти с националните банки за развитие, като Франция, Германия и Испания вече декларираха, че се присъединяват към "Плана Юнкер". България също има Банка за развитие, не е лошо да помислим дали не е добре да я приближим към този капацитет и да се възползваме от него, добави тя.