През следващите 10 години Европейската комисия очаква увеличаване на продажбите на световния пазар. Средната цена на зърното ще бъде 180 евро за тон. Износът на свинско месо се очаква да нарасне с 20%.

Както е видно от средносрочните прогнози на ЕС за селскостопанските пазари, производствените излишъци не би трябвало да повлияят върху продажбата на селскостопански продукти в следващите десет години, коментира fermera.bg.

От гледна точка на стабилното производство на зърно, Брюксел определя производство за 2014-та в размер на 317 млн. тона. Делът на пшеницата и царевицата ще продължи да се увеличава. Въпреки лекото увеличение на производството обаче, Комисията очаква намаляване на запасите. Властите обясняват това с добрите възможности за износ и нарастващото търсене на храни за животни в рамките на вътрешния пазар на ЕС. По преценка на Комисията, цената на зърното през следващите десет години ще възлиза на 180 евро на тон. Това е по-малка стойност, за разлика от данните през 2010 и 2012 година. Експертите от Брюксел са на мнение, че търсеното на зърно за производство на биоетанол няма да бъде голямо.

Комисията има оптимистични прогнози и по отношение на износа на свинско месо. Тя предвижда увеличение на износа с 2,5 млн. тона до 2024 година, което отговаря на ръст от 20%. Най-важният пазар остава Китай. Виетнам и Филипините също ще бъдат важни купувачи на свинско месо от ЕС. Що се отнася до Русия, Комисията на ЕС остава предпазлива в преценките си. Дори и през следващите години забраната за внос на продукти от ЕС да се вдигне, тенденцията за самостоятелно снабдяване на Русия с хранителни продукти ще доведе до по-малък внос от ЕС, коментираха експертите от Брюксел.