Цените на петрола тази седмица се повишиха и преминаха психологическата бариера от 50 долара за барел за първи път от юли.

Миналия месец някои анализатори пък предупредиха за опасност от срив на цените до 20 долара за барел. Какво се случва?

Ето три причини за скока, представени от CNN:

1. Геополитически притеснения
Напрежението в Близкия Изток - регионът с най-голямо производство на петрол, дръпна цените нагоре.

Русия започна военна операция в Сирия, с което беляза началото на ново и по-тясно сътрудничество между Москва и сирийския режим на президента Башар ал-Асад. Западът разкритикува Русия за предприетия ход.
Инвеститорите са притеснени, че по-голямото насилие в региона може да повлияе върху производството и транспорта.

2. Нерешителност на Федералния резерв
Протоколите от най-скорошната среща на Федералния резерв на САЩ, излезли в четвъртък, показват, че централната банка не бърза да повиши американските лихвени проценти. Те повлияха и на долара, който днес се понижи с 0,75% спрямо еврото. Това пък подкрепи световните цени на петрола.

Цените на петрола и на други стоки са в долари, така че по-слабата валута ги прави по-достъпни. Това означава, че цените могат да се повишат, за да компенсират разликата.

3. Намаляващо американско производство
Американската енергийна информационна администрация заяви, че производството на суров нефт в САЩ е спаднало със 120 000 барела дневно през септември спрямо месец по-рано.
Според агенцията американското производство ще продължи да се понижава до средата на следващата година, преди растежът да се завърне в края на 2016 г.

Енергийната информационна администрация очаква глобалното търсене на петрол догодина да се повиши с най-бърз темп за последните 6 години, което също е добре за цените.

Петролната индустрия беше под напрежение през последните няколко месеца, като цените на суровината се сринаха с над 50% спрямо миналото лято. Тя паднаха до най-ниското си ниво за 6 и половина години през август, когато „черното злато" се търгуваше за под 42 долара за барел.

Покачването от тази седмица възвърна надеждите, че пазарът може най-накрая да се е преобърнал, но някои анализатори все още са предпазливи.