България е в тежка депресия. Това явление се нарича инфлация и стагнация едновременно, предупреди на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов в сутрешния блок на БНТ. Костов изрази учудване, че по време на депресия в България алогично се увеличават цените и то на хранителните сток Според бившия премиер на България е нужна силна, шокова антикризисна програма.

$Целият кабинет не смее да признае, че България има монополен производител и държател, и съхранител на зърно! Никой не смее да му каже името!... Никой не смее да каже, че на стоковите борси в България няма сделки за продажба на зърно. Не е ясно откъде купуват мелниците зърно, не е ясно откъде купуват производителите на хляб зърно, защото те не се появяват на стоковата борса. Няма сделки за зърно. Знаете ли какво означава това? Означава, че "на светло" никой не търгува. Това всичкото, което се е скрило и чиято дейност наистина мачка хората - ето го полето за консенсус", обясни съпредседателят на Синята коалиция.

"Един литър олио в България гони 3 лв. Защо в плуващата в олио България цената му е два пъти по-висока от тази в Ротердам?, попита Костов

Според него има хора, които блокират каналите за международна конкуренция за сметка на вътрешните монополи, няма и вътрешна конкуренция. Костов каза още, че на стоковите борси няма сделки за зърно, което означава, че на светло никой не търгува. „В чии ръце са тържищата и стоковите борси?", попипа лидерът на ДСБ.

Той не може да приветства създаването на нова институция за борба с корупцията (КорБор - бел. ред.), защото в България вече има 30 такива институции. "Няма нужда от 31-ва", каза Костов. Според него не се търси консенсус за решаване на битката с престъпността.

Костов не вярва, че ще могат да бъдат спрени деструктивните процеси в ДАНС и припомни, че в самото нчало е бил против създаването на тази институция. „Правителството дойде с голямо доверие да се справи с корупцията и престъпността, а Центърът за изследване на демокрацията отчете, че положението се е влошило", отбеля бившият премиер. Той смята, че сме свидетели на договарянето на един „срамен мир" между това правителство и организираната престъпност.