„И българин е изчезнал в Непал", пише в. „24 часа"
И българин е изчезнал след чудовищното земетресение в Непал. В Google Person Finder (инструмент за търсене на хора) мъж на име Данаил е публикувал информация, че 25-годишен българин от Варна на име Александър Димитров е в неизвестност след труса, съобщи Нова телевизия.
"Той е с бяла кожа, руса коса и брада и беше отседнал в хотел Backpackers в Катманду", пише Данаил.
Информацията за изчезването на Александър е публикувана в Google Person Finder късно завчера.
"Земетресение с такава сила непалците не помнят. Първоначално имаше един силен трус, последваха по-малки. Всичко наоколо се тресеше: сградите се люлееха, хората изскачаха на улиците ужасени. Не можеха да направят нищо друго, освен да се молят", разказва очевидец.
Прочети още от в. „24 часа"

"Без захар в плодовите сокове" е заглавиe от в. "Труд"
Забраната не важи за „плодови напитки", а само за „сокове"
Плодовите сокове на българския пазар и в целия ЕС от утре трябва да са без добавена захар. В тях отдавна не се допускат и подсладители. Сладкото ще идва само от плодовете, вложени в напитките, съобщи пред „Труд" Жана Величкова, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.
Брюксел забрани захарта в плодовите сокове още на 28 октомври 2013 г. Продуктите със захар, произведени преди тази дата, ще да се продават само до 28 април тази година. От сряда те не могат изобщо да присъстват в търговската мрежа.
Занапред в плодовите сокове като добавки може да има само витамини, минерали и „добавки в храни".
Прочети още от в. "Труд"

"Втората пенсия ще носи предимство след 2030 г." е водещo заглавиe на в. "Сега"
Първите поколения на пенсионната реформа - родените след 1960 г., са обречени на ниски пенсии независимо от промените в осигурителната система, които смятат да направят ГЕРБ. Втората пенсия ще носи предимство едва от 2030 г. нататък. За да изпреварят НОИ, частните фондове ще трябва да поддържат поне 5.6% доходност в следващите години.

Това показва анализ на социалното министерство за ефекта от предложените промени в кодекса за социално осигуряване. Предложенията за пенсионна реформа на правителството предвиждат възрастта да расте до 65 г. за двата пола, а стажът - до 37 г. за жените и 40 г. за мъжете. Освен това предвиждат увеличаване на осигуровките с общо 4.5% за 12 години вместо ръст с 2% на вноската за втора пенсия от 2017 г.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Българин с трите си деца в епицентъра на труса" четем на първа страница във в. "Монитор"
„Планината се отърси! В регион, където сеизмичната активност е необичайна и където животът на хората и без това е достатъчно крехък, днес (25 април - бел.ред.) преди обяд се случи силно земетресение." Това е написал във Фейсбук профила си Стоян Маринов. Българинът пътешества в Непал с трите си деца (на 12, 13 и 19 години). Според постовете му в социалната мрежа пътуването им е започнало на 30 март.
В. „Монитор" направи опит да се свърже с него вчера. До редакционното приключване на броя отговор още нямаше. Публикуваме едно към едно разказа му:
„Епицентърът е близо до Покхара, старата столица на Непал. Магнитуд над 7,5... Хижари, водачи и носачи са потресени и изненадани - за пръв път стават свидетели на такава стихия. Земята се разтресе с приглушен грохот, първо леко, даже помислих, че е ефект от падаща наблизо лавина. След което всичко така започна да подскача, че трудно можех да стоя на краката си, приклекнах.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Мобилните разговори в България са сред най-евтините в ЕС", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Мобилните разговори в България са сред най-евтините в Европейския съюз, а клиентите в страната най-малко се възползват от този факт и ограничават потреблението си. Средната цена на минута към края на 2013 г. е 4.09 евроцента. Тя е над два пъти по-ниска от средната за ЕС от 9.2 евроцента за минута, като след България единствените места с по-евтини разговори са Румъния, Латвия и Литва.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Евростипендиите за инженери и учители", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Евростипендиите от следващата учебна година ще се дават само за специалности, които са приоритетни за държавата. Това обяви пред "Стандарт" заместник-министърът на образованието проф. Николай Денков. Схемата е заложена в новата оперативна програма "Наука и образование" за интелигентен растеж".
Досегашният проект за евростипендии, който приключва през тази учебна година, позволяваше студентите от всички специалности да вземат допълнителни пари, ако отговарят на определени изисквания. Сумата беше 120 лева на месец. Все още не се знае какъв ще бъде новият бюджет, но парите в него ще бъдат давани само на специалности, които държавата е отчела като важни или в тях се чувства недостиг на кадри. Със сигурност сред тях са инженерните и техническите науки, както и педагогиката. Последната е включена, защото в следващите 10 години се очаква около половината учители да излязат в пенсия, а нови попълнения няма.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Лошата среда пречи на възстановяването на борсата", пише в. "Капитал Daily"
Едни от най-важните принципи, които се възпитават и преподават в CFA, са етиката, прозрачността и равнопоставеността на пазарните участници. На българския пазар обаче точно те сякаш винаги са липсвали в голяма степен, а с фалита на КТБ усещането за несправедливост се усили. Оптимист ли сте, че в един момент нещата ще се променят и фондовият пазар ще стане предпочитано място за инвестиции и набиране на капитал?
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Държавата да не предрежда", пише в. "Сега"
"(3) Частната собственост е неприкосновена. [...]

(5) Принудително отчуждаване на собственост за държавни и общински нужди може да става само въз основа на закон, при условие че тези нужди не могат да бъдат задоволени по друг начин и след предварително и равностойно обезщетение."

Конституция на Република България, чл. 17
Тази седмица несъстоятелната КТБ ще си има постоянни синдици. Това най-вероятно ще са старите временни. Нови ще са правомощията им на пълноправни разпоредители с масата на несъстоятелността. А маса се е натрупала - не толкова от събрани кредити и лихви: още при затварянето на банката по сметките й бяха останали пари и ценни книжа за над 700 млн. лева. Според финансовия отчет за 2014 г. в края на годината разполагаемите наличности са били около 800 млн. лв., значи в най-скоро време могат да се изплатят поне 750 млн. лв. и да остане резерв към 50 млн. за разходи по несъстоятелността.
Прочети още от в. "Сега"

"Индия става най-голям пазар за българско оръжие" пише в. „Труд"
Индия ще стане най-големият пазар за българско оръжие, като новите договори със страната ще бъдат по-дългосрочни и с многократно по-голям обем, съобщиха от министерството на икономиката.
Най-големият износител за страната е държавната компания „Кинтекс", която само за третото тримесечие на миналата година е изнесла за Индия оръжие за 21,94 млн. долара. Това са половината от общите приходи от експорт на дружеството за периода, които възлизат на 51,75 млн. долара.
Прочети още от в. „Труд"

"Българското агнешко кът за Гергьовден", четем във в. "Монитор"
Гергьовденската трапеза може да остане без българско агнешко месо, защото младите животни тази година са значително по-малко от обичайното. Освен това преди празника на свети Георги имаме три почивни покрай първи май. За тези дати много от овцевъдите са получили заявки за закупуване на животни директно от фермите. Цената за килограм живо тегло е 6 лева. Част от хората вземат живи животните от стопанствата, но някой предпочитат агнето да им бъде заколено на място. Така са по-сигурни, че ще имат за празника прясно месо. В някой части на страната
цената от фермата е 5 лева за агнета до 30 кг и 4,50 лева за по-тежките, защото те имат повече мазнина и не са толкова вкусни. „Агнетата в България в момента са с 40 на сто по-малко, заради загубите които понесохме покрай болестта син език", сподели за „Монитор" Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко и месопреработвателите. От синия език през миналата година някой животни не се излекуваха и измряха, а други абортираха.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Гърция все пак излиза от еврозоната?", пише в. „24 часа"
Финансовите министри от ЕС обсъждат и план за действие, ако Гърция излезе от еврозоната, стана ясно след срещата им в Рига през уикенда.
Преговорите с Гърция не се развиват положително и финансовите пазари вече сигнализират ясната заплаха от евентуално напускане на страната на еврозоната. Политиците обаче все още се противопоставят на подобно развитие, защото то ще струва скъпо на всички в еврозоната.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Вижда се краят на силния долар", пише в. "Стандарт"
Еврото и британският паунд дават все по-сериозни признаци, че са приключили с драматичната си обезценка спрямо долара, която наблюдавахме през последната една година. Краят на април приближава, а това може да го превърне в първия печеливш месец за единната европейска валута след девет поредни месечни понижения. Две са основните причини за потенциалния край на настъплението на американската валута. Първо, най-голямата световна икономика започна да показва слабости напоследък, като редица макроикономически данни се оказаха по-слаби от очакваното, което в немалка степен се дължи именно на прекомерното поскъпване на долара. Влошаването на резултатите на икономиката дава все по-сериозни поводи да се смята, че Федералният резерв ще бъде доста по-предпазлив с дългоочаквания старт, както и с темпото на повишаване на лихвите в САЩ. Второ, европейската икономика дава сигнали, макар и слаби, за оживление след безпрецедентните мерки на Европейската централна банка, които доведоха до невиждани досега в историята ефекти, а именно отрицателни лихви по значителна част от държавните дългове в Европа, отрицателни лихви на междубанковия пазар, отрицателни лихви по големи корпоративни депозити във все повече европейски банки. Това означава, че Европа и нейната финансова система е залята с пари, които не могат да намерят доходоносно приложение, и това постепенно дава отражение в активизирането на покупки на имоти, акции и потребление на стоки. Дори най-важната цел на мерките на ЕЦБ - активизирането на кредитирането - плахо започва да се изпълнява.
Прочети още от в. "Стандарт"