Премиерите на Сърбия и Китай откриха нов мост над река Дунав на стойност милиони евро, който беше определен като първия голям инфраструктурен проект на Китай в Европа.

"Бих искал да поздравя всички китайци и сърби, участвали в изграждането на този мост, който е голям успех", заяви китайският премиер Ли Къцян. Сръбският му колега Александър Вучич каза от негова страна, че е "чест" да открие моста и допълни, че това е "първият подвиг на китайските строители в Европа", пише БГНЕС.

Мостът на стойност 136,5 милиона евро, който е с дължина от 1,5 км, е част от автомагистрала около сръбската столица и беше изграден в момент, когато Китай увеличава търговията и инвестициите в Източна и Централна Европа. Китай подписа сделка за 1,5 милиарда евро за финансирането на високоскоростен влак между Будапеща и Белград, ключова връзка с разрастващата се мрежа на Пекин за достигане на китайските стоки до европейските пазари.

Китай инвестира милиарда евро в Унгария и Сърбия, но много по-малко в Чехия, Словакия, Словения и балтийските държави. Но някои страни, сред които и Полша, се надяват на увеличаване на износа за Китай, най-вече на храни, след като Русия наложи забрана на вноса на хранителни стоки в отговор на санкциите на ЕС заради ролята на Москва в украинския конфликт.