Индия се готви да въведе в експлоатация нов завод, който да произвежда до 5000 тона редкоземни елементи всяка година. Това би могло да облекчи напрежението на глобалния пазар на редкоземни елементи. Делът на Индия може да достигне около 5 на сто от световното предлагане на металите, използвани в камери, коли, смарттелефони и вятърни турбини, пише GreenTech.bg.

Появата на Индия като доставчик, макар и малък, ще бъде добра новина за страните, които произвеждат електроника, електромобили и чисти енергийни технологии. До момента те трябваше да разчитат най-вече на Китай за производство на редки земни елементи.

Заводът в щата Одиша ще произвежда редки земни оксиди чрез преработка на монацит от пясък, посочи Суря Кумар, ръководител на отдела за редкоземни елементи в държавната Indian Rare Earths, част от Сепартамента по атомна енергия.

До половината от продукцията ще бъде преработвана в продукти като лантан и церий, които се използват в лещи за камери и агенти за полиране на стъкло.

Засега няма яснота кога точно редките земни оксиди ще започнат да „текат" от завода в Одиша към останалта част от света.

Indian Rare Earths и Toyotsu Rare Earths India, подразделение на японската Toyota Tsusho, вече имат споразумение да си поделят поравно 5000-те тона редкоземни метали, които се очаква да произвежда заводът.

Китай, който произвежда повече от 90 процента от редките земни метали в света, този месец загуби жалбата си пред Световната търговска организация по делото, заведено от Съединените щати, Европейския съюз и Япония, оспорващо ограничения на Китай за износ на редки земни елементи.