След серия положителни данни, които увеличиха аргументите за повишение на лихвите в САЩ през тази година доларът силно скочи. Спрямо йената достигна осем годишен връх срещу - 123.33 във вторник, което не се е случвало от средата на 2007 година.

Американските пари поскъпнаха и срещу еврото, което беше смъкнато до 1.0864, което е най-ниска стойност след 28 април. Високо доходните валути също паднаха срещу долара. Австралийският долар до едномесечно дъно от 0.7727, а новозеландския долар до двумесечно дъно от 0.7220, информира Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg).

В петък председателят на Федералния резерв Джанет Йелен обяви, че лихвите ще бъдат повишени тази година, но скоростта ще зависи от силата на икономическите данни. По този начин ралито на долара не изненадва след новините, че плановете за бизнес инвестиции през април рязко са нараснали. Други данни показаха ръст на потребителското доверие този месец и покачване на продажбите на нови жилища през миналия.

Странното е, че доходността по дългосрочните американски облигации спадна. Според анализатори това може би се дължи на парични потоци към сигурни активи заради опасенията с гръцкия дълг. Гърция се опита да омаловажи тези опасения във вторник, когато правителството обяви, че ще се опита да направи плащането към МВФ през следващата седмица.

Финансовият министър Янис Варуфакис изрази увереност, че ще бъде постигнато навреме споразумение с кредиторите, за да се избегне фалита. САЩ най-вероятно ще притисне европейските си партньори по време на срещата на финансовите министри от Г-7 тази седмица в Германия за постигане на споразумение за финансиране срещу реформи за Гърция.

Златото е на приблизително двуседмично дъно след обезценка вчера с 2%, когато излязоха положителни данни от САЩ и нараснаха очакванията, че Федералния резерв ще повишава лихвите тази година.

Спот цената е 1188 долара, а вчера беше достигнато дъно от 1185.35 долара за тройунция и най-ниска стойност след 12 май.