Сърбия успя да привлече европейски гигант да инвестира в страната. Собственикът на германската група "Тьонис" Клеменс Тьонис обяви, че скоро неговата компания ще построи първите пет от общо 20 планирани свинеферми, съобщава сръбският в. "Дневник", цитиран от БТА.

Компания "Тьонис" и сръбското правителство подписаха меморандум за разбирателство, който предвижда не само производство, но и преработка на месото в Сърбия.

Клеменс Тьонис, чиято компания е най-големият производител и износител на месо в Европа, съобщи на пресконференция след подписването на меморандума, че в дългогодишната си работа е имал възможност да се запознае със сръбски работници, които смята за "работливи, старателни и квалифицирани".

Премиерът Александър Вучич изтъкна, че подписаният документ е много важен за Сърбия, защото германската компания има намерение да създаде 20 ферми, в които ще отглежда три милиона свине - количество, надхвърлящо цялото свиневъдство на Сърбия в момента.

Той оцени, че тази инвестиция ще доведе до значително увеличаване на износа на селскостопанска продукция, повишаване на качеството на месото и значително намаляване на безработицата. Вучич съобщи, че до един месец ще бъде подписан и конкретен договор с "Тьонис".