Средно с около 18% да поскъпне тока за бита 1 октомври предлага EVN България. Това заяви председателят на борда на директорите на дружеството Йорг Золфелнер пред журналисти днес. Предложението е внесено в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в края на миналия месец.

От EVN предлагат цената за киловат за бита да се увеличи до 0.18205 лв. за дневната тарифа при около 0.15 лв в момента. За нощната тарифа се предлага цена от 0.11244 лв. за киловат час при около 0.082 в момента.

С новите цени средната сметка, която включва 200 киловата потребление през деня и 70 киловата потребление през нощта, би се увеличила от около 45 лв. до около 53 лв. или с 8 лв., заяви изпълнителният директор на EVN Разпределение.

Основната причина EVN да иска това увеличение е желанието на компанията да инвестира в мрежата на средно и ниско напрежение на територията на Югоизточна България. По думите на Йорг Золфелнер с последното решение на ДКЕВР се дава възможност на EVN да инвестира около 56 млн. лв. при необходими 140 млн. лв. годишно.

EVN трябва да направи така, че в обозримо бъдеще 80% от мрежата на ниско напрежение да минава вкопана в земята. В момента този процент е около 24%, а останалите са въздушни мрежи, които са изложени на атмосферните условия и по този начин аварират по-често. Чемширов посочи, че в Австрия, където е централата на EVN, в момента около 80% от мрежата на ниско напрежение е минава през проводници положени в земята.

В тази връзка Йорг Золфелнер заяви, че тези инвестиции трябва да се осигурят от една нова цена на тока, защото не можело да имаме „Мерцедес", а да плащаме за „Жигула".

По време на пресконференцията стана ясно че от 2006 г. до момента дружеството е инвестирало 1.2 млрд. лв. в подобрение на мрежите на ниско и средно напрежение.