До края на годината или най-късно в началото на следващата Гърция ще напусне еврозоната. Този сценарий изглежда все по-възможен за инвеститорите, става ясно от най-ново изследване на германската компания за пазарни проучвания Sentix.

То ясно показва: индексът, измерващ вероятността за разпад на еврозоната, e скочил през април до 48,3% от 35,5% през март. Иначе казано - един от всеки двама инвеститори е скептично настроен относно европейските обещания, че Атина ще остане в единния валутен блок.

"Обещанията на европейските политици да преследват сценарий за запазване на Гърция в еврото не се споделят от близо от половината запитани инвеститори", посочва Sentix.

Опасенията на инвеститорите изглеждат все по-реални. След злополучната последна среща в Рига, Гърция стои на няколко седмици от пълното изпразване на държавната хазна. Без нов заем това означава фалит и излизане от еврозоната.

"По време на пика на европейската дългова криза през 2012-а година, президентът на ЕЦБ Марио Драги успокои инвеститорите с поемането на силен ангажимент за запазване на еврото и на еврозоната непокътнати. Но дали неговият залог е все още валиден за Гърция и днес?", пита Sentix.

Проучването е било направено сред 1023 инвеститори на 23-ти и 24-ти април и измерва процента на инвеститори, които очакват еврозоната да се разпадне.