„Защо българите са два пъти по-нещастни от циганите", пише в. „24 часа"
Преди дни медиите гръмнаха: 123-и сме по индекс на щастието. От 151 страни. Най-нещастни сме в Европа, даже в Африка живеят по-щастливи хора от нас. В Камерун например.
Индексът на щастието е един от индикаторите на човешкото развитие, наблюдавани ежегодно. Взет сам по себе си, той е доста манипулативен и създава изкривена представа за действителността. Че се чувстваме нещастни, е вярно, но то е, защото имаме прекалено широк жизнен хоризонт и още по-широка база за сравнение, отколкото хората в Камерун, да речем. У нас настоящият живот е подложен на сравнение както с миналото (към това сравнение са привързани по-възрастните хора), така и с настоящето в други страни. Последното го правят по-младите и по-активните възрастови групи.
По обективни критерии хората в България живеят по-добре в сравнение с периода преди четвърт век, но отказват да го признаят, защото през това време критериите им за добър живот са се повишили много повече, отколкото им позволяват днешните възможности да живеят добре. Такава е печалната истина.
Прочети още от в. „24 часа"

"Искат 7 млн. от Бисеров и сина му", пише в. "Стандарт"
Над 7 милиона лева е стойността на исковете, които Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) ще предяви срещу Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков. Това обяви председателят на комисията Пламен Георгиев пред Нова телевизия вчера. "Това е сумата, която ние претендираме, че е преминала през банкови сметки и има необясним произход", поясни Георгиев. Той допълни, че става дума за период от около 10 г., в които Бисеров е подавал декларации към Сметната палата като депутат. "Изискваме справки от НОИ, данъчните органи, КАТ, Гранична полиция - абсолютно всичко се проверява. Изисквали сме справки и за движението по сметки в чужбина", поясни той. Георгиев даде пример за къща, за която е декларирано, че мястото, което е закупено за построяването й, струва 145 000 лева. След това с 300 000 лева е извършено самото строителство. "Откъде обаче идват тези пари? Това е по-интересното. Взел е кредит, но той е предсрочно погасен само една година след взимането на тези 300 000 лв.", обясни още Георгиев.
Прочети още от в. "Стандарт"

""Спиди" е най-добрата компания на борсата за 2014 г.", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Само две години след като излезе на борсата, куриерската компания "Спиди" оглави К50 - класацията на публичните компании в България. В това със сигурност има символика и тя е, че инвеститорите искат нови компании. Такива обаче за съжаление рядко се появяват. От срива на борсата през 2008 г. досега са се листвали едва няколко дружества, а чисти първични публични предлагания за последната година и половина няма. Затова и намерението на технологичния холдинг "Сирма груп" да стане публична компания с увеличение на капитала се прие оптимистично от пазара.
Представителите в К50 през тази година не са много по-различни от миналата - разбира се, с доста размествания и някои нови компании. В челото освен "Спиди" са "Софарма трейдинг", "М+С хидравлик", а на четвърто място е "Химимпорт". Холдингът традиционно винаги е в челните позиции, като това се дължи най-вече на големите му приходи, капитализация и сделки с негови акции, които често се сключват със свързани лица. Традиционните лидери от последните години - "Софарма" и "Монбат", отстъпват надолу заради спад в някои от показателите им.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Готов съм за евродепутат: имам тъпа идея!" е заглавиe от в. "Труд"
Щом борбата с пиенето е като борбата срещу пушенето, то може направо да се забрани употребата на алкохол в закрити обществени пространства
На тия там в Европейския парламент вече започвам направо да им се възхищавам. Неизчераеми са, идеите просто извират от тях. Кипи безсмислен труд и се стеле зверска грижа за човечеството: ту кривите краставици ще забранят, ту на Русия санкции ще наложат.
Нещо такова представлява и най-новото им двайсет: да поведат титанична битка с употребата на алкохол. (Не с алкохолизма, защото там резултатите за съжаление са твърде видими, а с употребата на алкохол. Там войната е само по документи.)
И понеже всяка война се обявява с манифест - тази също започва с тържествен документ: „Европейската комисия да започне незабавна работа по нова стратегия на ЕС за алкохола до 2022 година, за да даде ефективна помощ на националните правителства в борбата срещу употребата на спиртни напитки."
Прочети още от в. "Труд"

"Лъвският пай в новата регионална европрограма ще е за 39 големи града" е водещo заглавиe на в. "Сега"
По-голямата част от средствата по новата оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) 2014-2020 г. ще отидат за 39 големи и средни градски центъра. Това става ясно от последния вариант на програмата, който е подготвен след консултации с Европейската комисия. След като бъде одобрен от правителството, документът трябва да се изпрати за окончателно одобрение в Брюксел.

Бюджетът на ОПРР е близо 1.5 млрд. евро. Парите се разпределят по осем приоритетни оси. Най-много средства отиват за градско развитие - 840 млн. евро. За пътища са отделени 194 млн. евро, за училищата - 115 млн. евро. Има и пари, предвидени за периферните и бедните области - 106 млн. евро. Останалите средства се разпределят за болници и здравни заведения, социални домове, туризъм и техническа помощ.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Екшън пред TV7 за дълг от 7,8 млн. лв." четем на първа страница във в. "Монитор"
Истински екшън се разигра вчера пред сградата на TV7, намираща се на бул. „Цар Борис III" в столицата, заради дълг от 7,8 млн. лв.
Десетки журналисти от телевизията направиха жива верига, за да не позволят на частен съдебен изпълнител (ЧСИ) да влезе и да изземе техниката на телевизията. Оборудването е заложено в полза на фалираната КТБ и е обезпечение по кредит за 7,8 млн. лв., теглен от фирмата-майка на медията „ТВ Седем" ЕАД. Според шефа на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков медията е
спряла да плаща кредита си, а квесторите на КТБ и след това синдиците на трезора 10 месеца са водили преговори с ръководството на телевизията за това как да изчисти дълга си. Заемът не е единствен на медията. Още миналата година лъсна, че общото задължение към КТБ на телевизията е в размер на 289,3 млн. лв., теглени от няколко дружества в полза на TV7.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Оманският фонд може да съди България във Вашингтон заради КТБ", пише в. "Капитал Daily"
Информацията, че Оманският държавен фонд, който е акционер с 30% дял в Корпоративна търговска банка (КТБ), e завел дело срещу България, не е вярна, показва проверка на "Капитал". Неин източник бе адвокатът на Цветан Василев - Константин Симеонов, който в понеделник при участието си в телевизионно предаване каза, че такъв иск е депозиран пред европейски съд и че с него се претендира за обезщетение в размер на 700 млн. евро. Намерението на миноритарния акционер е да търси правата си пред международен съд, но не в Европа, а във Вашингтон. Засега обаче намерението е в начална фаза на кореспонденция с българското правителство, каза източник на "Капитал".

Дело няма

Потърсен за повече подробности около новината, която съобщи, адвокат Симеонов не можа да посочи кой е съдът, към който акционерите от Оман са предявили претенциите си, и не можа да гарантира 100%, че действително има депозиран иск срещу държавата. По негови предположения това е Съдът на Европейския съюз в Люксембург, който е компетентен да гледа делата, водени от физически или юридически лица за претърпени вреди от институциите на общността. "Капитал" отправи запитване до Люксембург и към момента няма отговор по въпроса за образувано производство.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Такса смет е незаконен имотен данък", пише в. "Сега"
Осем години след влизането на страната ни в ЕС и в пълно противоречие с действащата конституция таксата за битови отпадъци (ТБО) се образува по ред и условия, определени през 1951 г. Не се прилага европейският принцип "замърсителят плаща" за покриване на разходите при предоставяне на услугите. Това води до липса на контрол върху количествата образувани, събрани и третирани битови отпадъци, а оттам - до пълна непрозрачност на разходите и дейностите по управление на отпадъците.

Гражданите и бизнесът плащат ТБО на база данъчна оценка на имотите (балансова или отчетна стойност на активите за предприятията), без да се отчита количеството генерирани отпадъци. Тази такса фактически е втори имотен данък. Разходите за дейностите по събиране, транспортиране и третиране на отпадъците нямат връзка с оценката на имотите.
Прочети още от в. "Сега"

"Търсят диаманти в бандитските палати", четем във в. "Монитор"
омисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОМПИ) да може да претърсва палатите на проверяваните лица за скрити диаманти или друго скъпо имущество. Такова правомощие вече е поискано от комисията, заяви вчера шефът на звеното Пламен Георгиев.
Според сега действащото законодателство инспекторите правят цялото си разследване на база на документи. Те проверяват дали бандитите са закупили имоти или
коли, яхти и мотори както и какви пари имат по сметки у нас и в чужбина. Много често обаче зад вратите на тузарските палати им се крият безценни предмети, които обаче няма как да попаднат в обекта на проверката.
При много редки случаи в момента инспекторите правят външни оценки на имотите, които ще запорират, а в последствие и отнемат в полза на държавата. Такъв е примера и с имоти на несебърския кмет и главния архитект на морската община. За да се избегнат възможни измами, инспекторите са оценили имотите им отвън, разказа вчера Георгиев.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Заради метрото променят градския транспорт в "Младост"", пише в. „24 часа"
От 9 май част от автобусните линии, които обслужват столичния квартал "Младост", ще са с нови маршрути. Промените са заради пускането на новите 3 станции на метрото до Бизнес парка. Те ще засегнат автобусите 4, 76, 111, 113, 314 и 413.
Разкрива се и нова автобусна линия - 112.
Целта на промените е бул. "Ал. Малинов" да се освободи, автобусите да влязат във вътрешността на квартала, за да се подобри обслужването и повече хора да стигат с тях до метрото.
Автобусите по линия 4 ще се движат от "Кокалянско ханче" по маршрута си до кръстовището на бул. "Ал. Малинов" с ул. "Ал. Балан", където е една от новите метростанции. След това линия 4 ще продължава по ул. "Ал. Балан", ул. "Св. Киприян" през естакадата над бул. "А. Ляпчев" до бл. 70 в "Младост 1".
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Жена от Изтока ще оглави ООН", пише в. "Стандарт"
Ирина Бокова изглежда най-силен претендент
С решение, което трябва да се вземе следващата година, процесът по избиране на нов генерален секретар на ООН вече започна на фона на разтърсващи промени в света. Заемащият в момента поста Бан Ки-мун бе избран през 2006 г., когато светът все още можеше да се възприема като еднополярен. САЩ може и да затънаха в Ирак, но способността на администрацията на президента Буш да излъчва мощ в глобален мащаб бе неоспорима. Контекстът, в който наследникът на Бан Ки-мун ще поеме длъжността, ще бъде много различен. Той ще се определя от опитите на света да се справи с последиците от глобалната икономическа криза и от пренареждането на световните сили, довели до ускорения възход на Китай и на други бързо развиващи се държави, до отслабване на еврозоната, и принудили САЩ да ограничат амбициите си, а Русия да оспори със сила договореностите, постигнати след края на Студената война.
Прочети още от в. "Стандарт"