По-рано този месец се появиха слухове, които гласяха, че Apple е водела разговори с BMW относно свой собствен електромобил, базиран на модела BMW i3.

Най-новата информация на Агенция „Ройтерс" обаче разкрива повече подробности около ситуацията.

Според запознати източници, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук наистина е посетил производственото съоръжение на BMW в германския град Лайпциг миналата година. Причината била да разучи как компанията произвежда електрическия автомобил от серията i3.

Съобщава се, че директорите на Apple са разговаряли с членовете на борда на директорите на автомобилния производител по доста теми, включително за инструментална екипировка, производство и лицензиране на части.

Шефовете на Apple били впечатлени от факта, че от BMW са изоставили традиционните подходи към автопроизводството и са започнали наново.

Все пак разговорите не са довели до сделка, тъй като, изглежда, Apple искала да се захване с производството на леки автомобили сама.

Междувременно германският автогигант бил предпазлив при споделянето на ноу-хау в производството с Apple, защото не иска да свърши като „просто доставчик" на софтуерен гигант.

Сделка между двете компании в момента не е на дневен ред. Според един от източниците обаче проучвателните разговори между високопоставените мениджъри могат да бъдат подновени на по-късен етап.

Остава само да чакаме, но едно такова партньорство би имало смисъл. Все пак Apple не разбира нищо от производството на коли, докато BMW би могла да използва техниката на Apple в собствените си превозни средства. На хартия това си е чиста win-win ситуация.

Всъщност BMW вече е сключвала сделка с технологичния гигант. През март германският автопроизводител обяви, че работи по възможности за свързаност на колите си с устройства на Apple. Дори вече можете да използвате часовника Apple Watch, за да отключите моделите i3 и i8.