БНБ най-вероятно ще удължи надзора над Корпоративна търговска банка, като същевременно ще покани акционерите в нея да декларират дали имат възможност за осигуряване едновременно на капитал и ликвидна подкрепа. Това става ясно от решение на управителния съвет на БНБ.

На подуправителя на централната банка Цветан Гунев, ръководещ управление „Банков надзор", му е възложено до 10.09.2014 "да внесе в УС на БНБ предложение за необходимото удължаване на срока на специалния надзор". По сега действащия план банката трябваше да отвори врати на 21 септември, но законът позволява срокът да бъде удължен с до 3 месеца, считано от 21 юли, когато беше първата дата за приключването на надзора.

Решението за поканване на акционерите на практика би могло да разреши проблема с ликвидността на банката, без да е нужно държавно финансиране. Припомняме, че това беше и един от мотивите за актуализацията на бюджета.

БНБ съобщава още, че активите на банката са 6 896.2 млн. лева, което e със 741.4 млн. лева по-малко от сумата към 31.05.2014 г. Високо ликвидните активи са 144.3 млн. лева, като намалението спрямо края на предходния месец е 671.9 млн. лева. Портфейлът от ценни книжа е в размер на 776.9 млн. лева, а кредитният портфейл е в размер на 5265.6 млн. лева.

Депозитите от граждани и предприятия към 30.06.2014 г. са 5620.4 млн. лева, като намалението спрямо края на май е 630.7 млн. лева. Финансовият резултат на банката към 30.06.2014 г. е загуба в размер на 65.3 млн. лв. и се дължи изцяло на начислените през месеца разходи за обезценки на кредитния портфейл.

Същевременно квесторите отбелязват, че тези разходи за обезценки са определени по съществуващите в КТБ АД процедури за прилагане на вътрешните правила на банката, които не осигуряват пълно съответствие с изискванията на Международните стандарти за финансова отчетност (МСФО).

Тези числа обаче са от неодитирания финансов отчет на банката. От решението на БНБ става ясно, че квесторите имат за задача и да сключат допълнителни договори с одиторските фирми "Ърнст и Янг Одит" ООД, "Делойт одит" ООД и "Афа" ООД за цялостна оценка на активите на банката, която да бъде осъществена в срок до 20.10.2014 г.

От съобщението става още ясно, че от БНБ са изпратили и писмо на 25.07.2014 г.  до председателя на Европейския банков орган (ЕБО) с покана към ЕБО да извърши независим преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление „Банков надзор" в БНБ.

Припомняме, че Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество започна преди две седмици проверка именно на Цветан Гунев.