Коя е икономиката, която ще приключи годината с най-лоши резултати? Отговор на този въпрос дава агенция Bloomberg, която поръча на икономисти да направят прогноза за четвъртото тримесечие на 2015 по държави.

Резултатът: Украйна е недостижим „лидер" с очакван спад на икономиката й от 4 процента в края на годината в сравнение с предходната.

Тя е най-зле представящата се икономика от 47 изследвани, сред които и българската.

На второ място попада виновникът за конфликта в Киев и до голяма степен за икономическото положение на украинците - Русия. Заради санкциите Русия ще загуби 3.5% от БВП в края на 2015, сочат прогнозните данни.

На трето и четвърто място попадат две съседни латиноамерикански страни - Бразилия и Аржентина, съответно с -1.6% и 1.5%. Бразилия има и най-големият спад в сравнение с началото на 2015.

Изненадващо или не, Швейцария също попада сред замръзналите икономики, най-вече заради решението на централната банка на страната да отвърже местния франк от еврото, което доведе до сериозно поскъпване на валутата и трудности за износа.

Най-обсъжданата в момента страна - Гърция, далеч няма да бъде сред най-лошите икономики и се очаква растеж от 0.9 процента на годишна база.

България пък попада между Белгия и Холандия със своите 1.6% очакван ръст на икономиката.

Абсолютен шампион е Индия с 7.5%. Наскоро обяснихме в отделен текст как го постига.

Вижте и останалите: