През февруари трудовата заетост в САЩ нарасна с доста по-силно от прогнозите темпо, като в същото време безработицата в страната се понижи изненадващо силно до близо 7-годишно дъно, което е пореден знак за продължаващо ускорено подобрение на американския пазар на труда в началото на настоящата година.

Американската икономика (извън селскостопанския сектор) добави 295 000 нови работни места през февруари - над средните прогнози за 240 000 работни места, показват данни на Министерството на труда, съобщава bnr.bg.

В същото време данните за януари претърпяха лека низходяща корекция до 239 хиляди от предишна оценка за 257 хиляди, докато данните за декември останаха неревизирани в 329 хиляди.

Безработицата в САЩ през февруари се понижи изненадващо силно до 5,5% при прогноза за понижение до 5,6% от 5,7% в началото на годината. Това представлява най-ниско ниво на американската безработица от май 2008-а година насам, когато тя беше на ниво от 5,4 процентни пункта.

Трябва обаче да се има предвид, че солидното понижение на безработицата се дължи отчасти на свиване на трудовата сила. Това се изразява в понижение на т.нар. "норма на заетост" (отношението на работещите към общата работна сила), като през февруари тя се понижи до 62,8% от 62,9% през януари и остава малко над 36-годишно дъно от 62,7% през декември (най-ниско ниво от 1978-а година насам), показват данните на Министерството на труда.

През февруари частният сектор на американската икономика генерира 288 нови работни места след 237 хиляди през януари (низходяща ревизия от 267 хиляди), в промишления сектор бяха разкрити 22 хиляди работни места (след 26 хиляди през декември), докато в държавният сектор бяха разкрити 7 хиляди работни места (след съкратени 10 хиляди през януари), а в строителният сектор бяха разкрити 29 хиляди работни места. Секторът на услугите добави 266 хиляди работни места, което е ясен знак, че този сектор остава основен генератор на заетост в американската икономика.

Средното почасово заплащане на труда в САЩ през февруари обаче се повиши с едва 0,1% на месечна база при прогноза за повишение с 0,2% и след ръст с 0,5% през януари, като на годишна база се повиши с 2,0% (след ръст с цели 2,2% в началото на годината) до 24,78 долара на час, докато средната работна седмица остана без промяна на ниво от 34,6 часа, съвпадайки с прогнозите.

Днешният солиден доклад за американската заетост през февруари може да подсили очакванията за първото повишение на федералната основна лихва към средата на годината.