През последните месеци десетки фермери са получили ваучери за гориво от Министерството на земеделието и храните. На практика обаче няма къде да ги използват, тъй като бензиностанциите не ги приемат.

Животновъдът Ангел получава помощи от еврофондовете, по програма е взел ваучери за гориво за 500 лева от Министерство на земеделието. „Всички бензиностанции съм обиколил и всеки отговаря, че не работи с ваучери", обяснява той в ефира на Нова телевизия.

А бензиностанциите не ги приемат, защото се страхуват, че ще им пробутат фалшификати. Схемата е следната - ако решат да вземат ваучера, ще разберат дали е истински, чак когато го отчетат пред митниците. И така загубата ще е за сметка на бензиностанциите.

„Петролният търговец понася всички тежести на това, че е приел фалшивия ваучер, а не лицето, което го е фалшифицирало, не държавата, която е приела този механизъм", обяснява Андрей Делчев - изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.

„Горивото, което фермерите могат да закупят с ваучерите по Схемата за намалена акцизна ставка, се продава от лицензирани бензиностанции. Те обаче не могат да бъдат задължени да приемат ваучерите като платежно средство" - това отговарят от министерството на въпроса къде могат да се използват раздадените от тях ваучери.

Така единственото, което остава на фермерите, е да сложат ваучерите в рамка, защото едва ли някой ще им даде гориво срещу тях. Министерството обаче отчита, че е раздало милиони за гориво на земеделците.