"Хиляди българи пак ще доплащат ненужно данък" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Обявеното от редица институции намерение да се възстанови авансовото удържане на данък върху извънтрудовите доходи за последното тримесечие на годината надали ще бъде прието в срок. Така близо 160 000 данъкоплатци могат да бъдат принудени за поредна година да довнасят накуп данък, въпреки че няма никакъв проблем той да им се прихваща предварително и равномерно. Освен че затруднява ненужно хората, това на свой ред води и до проблеми със събираемостта на дължимите суми.

Преди време експерти от МФ увериха, че тази промяна ще бъде част от пакета с промени в данъчните закони, независимо от смените на политическия караул. Становището се споделя неофициално и от НАП. Гласуването на подобни промени обаче ще бъде възможно едва през октомври, и то само при бързо сформиране на правителство и много експедитивни действия от страна на депутатите. Дори и в този случай обаче промяната ще е закъсняла, защото голяма част от предприятията вече ще са изплатили доходите за октомври без авансово удържан данък, показва внимателният прочит на действащия закон за данъците върху доходите на физическите лица.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"1,45 млрд. лв. раздал БЕХ на дъщерните си компании" четем на първа страница във в. "Монитор"
1,45 млрд. лв. стигнаха кредитите и търговските вземания на Българския енергиен холдинг (БЕХ) към дъщерните му компании, показва междинният отчет на холдинга за първото полугодие на тази година.
83 на сто от тази сума, или 1,2 млрд. лв., се падат на най-закъсалата компания в холдинга - НЕК. Сумата е получена по общо 7 договора между БЕХ и НЕК. На 14 юли с решение на борда на холдинга те са обединени в един общ договор за кредит, който чака одобрение от министъра на икономиката и енергетика, в случая - от служебния министър Васил Щонов. Договорът е със срок от 10 г., гратисен период на главницата от 4 месеца и лихва 4,49 на сто, се посочва в отчета на БЕХ.
Останалите 232 млн. лв. до 1,45 млрд. лв. са търговските вземания отново от свързани лица. Освен тях БЕХ има да си получава 319 млн. лв. от „Топлофикация София"
като в сравнение със същия период на миналата година тази сума е скочила с над 130 млн. лв. Увеличението се дължи на закупените от БЕХ през първото полугодие вземания на „Булгаргаз" от столичното парно за около 120 млн. лв.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Говорим евтино на Балканите", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Нова година може да ни зарадва с по-евтини разговори с комшиите на Балканите. Държавите на полуострова са решили да премахнат роуминга помежду си от 1 януари 2015 г. Ако успеят, ще звъним по GSM-а от съседните ни страни без допълнително оскъпяване. Преговори за това са водили представители на комисиите за регулиране на съобщенията на Македония, Турция, България, Сърбия и Албания. На срещата, която приключи вчера в Скопие, е присъствал и шефът на родното КРС Веселин Божков, научи "Стандарт". Очаква се в балканския съюз за евтини разговори да се включат също Босна и Херцеговина и Косово. Възможно е обаче евтините разговори да се забавят. Причините са две - нужно е разрешение от Евросъюза, а дори да го получим, мобилните оператори със сигурност ще обжалват намаляването на тарифите.
Прочети още от в. "Стандарт"

""Техем" играе с цени на топломери" е заглавиe от в. "Труд"
Комисията за защита на конкуренцията разследва за злоупотреба с монополно положение най-голямата компания за топлинно счетоводство у нас - „Техем". Причината е, че фирмата е продавала един и същ уред на различни цени.
Проверка на антимонополната комисия е установила, че от февруари 2013 година до февруари 2014 година компанията е продавала една и съща марка топломери на цена от 39 лева в София, Плевен и Русе, а в Пловдив - за 43 лева.
Прочети още от в. "Труд"

"Здравният министър успя да спре поръчки на предшественика си"
, четем на първа страница в. "Капитал Daily"
След неуспеха на икономическия и спорния министър да спрат задействани от предшествениците си спорни сделки като увеличение на капитала на "Южен поток България" и ремонта на зимния дворец, здравият им колега - Мирослав Ненков успя да се пребори с наследените поръчки за 29 млн. лв. от бившия здравен министър Таня Андреева.

Още с встъпването си в длъжност той заяви, че първата му работа ще бъде да направи пълна ревизия на документацията по търговете за здравна информационна система, за доставка на нови коли за Спешна помощ, за оборудване на спешните отделения на болниците и др. Те бяха пуснати от Таня Андреева часове преди да напусне поста, а други във времето, когато кабинетът беше в оставка.
В документите има множество технически неизправности и несъобразявания със закона. Затова са спрени, съобщи д-р Ненков на пресконференция в четвъртък.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Усложняването на бързите заеми", пише в. "Капитал Daily"
Близо месец след влизането им в сила новите правила за потребителските кредити не са понижили цената на небанковите т.нар. бързи заеми. За сметка на това обаче обновените оферти на компаниите от сектора могат да се окажат объркващи за потребителите заради включените в тях нови изисквания и допълнителни такси.

За да спазят новите изисквания на Закона за потребителския кредит (ЗПК), голяма част от дружествата на пазара въведоха по-строги изисквания към кредитополучателите си, като неизпълнението им води до оскъпяване на полученото финансиране или до отказ от финансиране като цяло. Така част от потребителите всъщност се оказват извън пазара, който беше за тях алтернатива (макар и по-скъпа) на банковото кредитиране, а за останалите на практика крайната цена, която заплащат, не се променя особено. По този начин се сбъдват опасенията на част от специалистите при приемането на промените в ЗПК, че те се правят по-скоро с популистка цел и няма да доведат до желания ефект.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„БНБ да признае за кого работи. И да замълчи завинаги", пише в. "Сега"
Българската народна банка (БНБ), изглежда, се превръща в основна заплаха за финансовата система на страната ни и за валутния борд. Може да звучи парадоксално, но подобен стряскащ извод е логична последица от действията на управата на централната ни банка от последните три месеца. Серия от противоречащи си изявления и действия, които изглеждат плод на външен диктат и на последваща паника сред управителите, буквално втрещиха повечето от експертите и анализаторите. Затова е време БНБ да си признае за кого всъщност работи. И след това да замълчи завинаги. Поне в този състав на управата си.
Прочети още от в. "Сега"

"Кметове бягат от Родопите" пише в. „Труд"
Родопски села си търсят кметове за без пари, след като заради ниски заплати управниците им напускат. Двама наместници зарязаха постовете си само за последния месец, а от началото на годината са общо петима. Кметът на Славейно Сийка Касабова стана директор на център към Софийския университет, а управникът на Левочево Ангел Хворев отиде на гурбет в Англия.

Наместниците напускат, тъй като вземат чисто към 290 лв. "Намерят ли си по-добре платена работа, бягат. Вече приемат кметуването като временна заетост, изобщо не е атрактивно", каза зам.-кметът на Смолян Марин Захариев. Големият проблем е кой да поеме овакантените постове, тъй като селата са отдалечени и почти няма хора в трудоспособна възраст. Малкото останали хора са все възрастни и търсят наместниците за всичко. Кметовете купуват лекарства, дават правни съвети, чистят пътища и всичко, което се наложи извън правомощията им.
Прочети още от в. „Труд"

"Круизните кораби задръстват порт Варна", четем във в. "Монитор"
Рекорден брой круизни кораби ще посрещне това лято варненското пристанище, очаква се до края на годината посещенията на Морска гара да бъдат три пъти по-високи от миналата година, научи "Монитор". Родният туризъм удари джакпота от кризата в Украйна, след като круизните компании отмениха посещенията си в Одеса и Ялта в източната част на Черно море и пренасочиха плаващите хотели към нашата страна. Само до началото на август тази година, през Морска гара Варна са преминали 11 500 пътници от акостирали круизни кораби. Това е четири пъти повече, спрямо цялата 2013 г., а основната причина е кризата в Украйна, съобщи изпълнителният директор на пристанище Варна Божидар Чапаров. "За тази година имаме заявени 49 посещения на пасажерски корабина Морска гара Варна, които до края на сезона може да се увеличат още. Заявките са драстично повече от 2013 г., когато обстановката беше изкривена от събитията, свързани с Арабската пролет, коментира той. Реално, средногодишно Варна се посещава от 20-22 круизни кораба, а тази година може да са много повече и да достигнем посещения от над 25 000 туристи", коментира още Чапаров.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Търсят парцели за жилища вместо ниви", пише в. "Стандарт"
Интересът към земеделските земи отмина и се прехвърли върху парцелите за жилищно строителство. Терените за строеж край големите градове се превърнаха в една от най-желаните стоки на пазара на имоти. По няколко предприемачи оглеждат всеки от свободните парцели, които се предлагат край София или край морето. Компаниите, инвестиращи досега в земеделски земи, също се преориентират към новата златна ниша, както я наричат брокерите. В понеделник една от фирмите, специализирана в търговията с ниви - Риъл Булленд, ще направи промяна в устава си. С новите правила тя ще може да започне да оперира и на пазара на жилищни парцели. По този начин ще придобием по-голяма гъвкавост и ще успеем да постигнем диверсификация на риска, коментира Таня Анастасова, член на борда на директорите на компанията. Освен инвеститорите собствениците на ниви също предпочитат да се отърват от парцели, които не ползват и за които не получават или взимат не особено добра рента, и да прехвърлят парите си в апартаменти. Това обикновено са хора, които искат да купят жилище за себе си или за близките си, обясни Евгени Василев, изпълнителен директор на Арко Недвижими имоти. Той потвърждава, че когато търси парцел за реализация на проекти на фирмата, почти винаги преди него е имало пет-шест други компании, които също са отправили запитвания за същия парцел.
Прочети още от в. "Стандарт"