Със сигурност сте попадали на класации от типа на „Най-богатите страни" или „Най-бедните страни". Тази обаче е друга.

Американският икономист Артър Окън създаде индекса „Misery index", който подрежда страните не по абсолютно богатство или бедност, а по условия за преживяване, като взема предвид нивото на безработицата и инфлацията, които определят колко дълбок е джобът на гражданите. Иначе казано - подрежда „най-нещастните" или "най-окаяните" икономики в света.

11. Гърция
Гърция имаше отрицателна инфлация през 2014 от -1.3 процента, но висока степен на безработица - 26.8 процента. Ето защо получава 25.5 точки в класацията. Причината: Дълговете на страната забавят икономиката, което увеличава бедността.

10. Иран
Въпреки залежите на петрол, състоянието на икономиката на Иран никак не е добро. Инфлацията възлиза на 15.8%, а безработицата - на 10.3%. Това докарва 26.1 точки в класацията на персийската страна. Въпреки това страната остава с голям потенциал заради младото си и образовано население.

9. Сърбия
Сърбия изпитва сериозни трудности с намирането на работа за всичките си граждани - безработицата е 26.1 процента, а инфлацията - 1.7%. Тя получава 27.8 точки, най-вече заради високите дългове и големите бюджетни разходи за пенсии и държавна администрация.

8. Македония
Българската съседка е кандидат за член на ЕС, но същевременно среща редица икономически проблеми - най-вече безработицата от 28%. Инфлацията на страната клони към нула. Въпреки това страната е раздирана от корупционни скандали, която я отслабват.

7. ЮАР
Любима дестинация за почивка и екскурзии, Южна Африка има от дълго време сериозна безработица - 25 на сто. Инфлацията е 6.1%, което не е никак малко. Големите местни проблеми са бедността и високата престъпност.

6. Лесото
Граничеща само с ЮАР, Лесото споделя съдбата на своята съседка - безработица от 28.1 на сто, инфлация от 3.9 процента. Тук държавата е основен работодател, но същевременно добивната индустрия - най-вече на диаманти, набира сила.

5. Йемен
В страната тече война и това се отразява върху икономиката - 27% безработица и 8.2% инфлация. Страната изнася най-вече петрол, поради което е защитена от промяна в цените на суровините.

4. Аржентина
Тук квотата на безработицата е 7.7 процента, но инфлацията - цели 36.4 процента. Държавата е на практика във фалит, а икономиката трудно се развива.

3. Джибути
Една от най-малките африкански страни, в която 60% от населението е без работа - никъде по света не е толкова зле положението. Инфлацията обаче е ниска - 2.9 процента. Това е така, защото местната валута е свързана с американския долар. Без постоянни хуманитарни помощи обаче страната би загинала.

2. Сирия
Малко изненадващо, положението в Сирия води и до крах на икономиката. Инфлацията е 34.8 процента, безработицата - 33 процента. Гражданската война разрушава инфраструктурата, а с нея и много потенциални работни места.

1. Венецуела
По-лошо от Сирия е само във Венецуела. Тук безработицата не чак такъв проблем - квота от 7.8% е колкото някои европейски страни. Но инфлацията - тя е 62.2 процента, което дама точно 70 точки на победителя в класацията. Местната икономика е 95 процента зависима от експорта на петрол, чиито цени паднаха значително през последната година.