Производителят на автомобили Volvo планира да инвестира 500 млн. долара в построяването на първата си фабрика в САЩ, съобщава агенция Bloomberg.

По предварителна информация новото производство ще започне през 2018 година, а моделите, които ще бъдат създавани, ще са на основата на популярния XC90. От шведската компания обаче засега не споделят точното географско място на новата им фабрика.

„САЩ е много важна част от нашата трансформация", казва изпълнителният директор на компанията Хакан Самуелсон в свое обръщение. „Днешното решение показва съвършено ясно, че Volvo остава в САЩ", допълва той.

Тези негови думи идват като успокоен, след като компанията беше купена от китайския милиардер Ли Шуфу през 2010 и значително увеличи производствените си мощности в Китай.

Очевидно обаче производителят на автомобили ще продължи да разчита на един от най-големите пазари в света - американския.

Целта на новия собственик е Volvo да започне да произвежда по 800 000 коли до края на десетилетието при 466 000 произведени в края на миналата година. Този план е част от новата стратегия на компанията, която предвижде 11 млрд. долара инвестиции, припомня Bloomberg.