През 2013 г. БВП възлиза на 78 115 млн. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е съответно 39 940 млн. евро, като на човек се падат 5 493 евро.

Това е записано в годишния отчет "Държавното обществено осигуряване през 2013 г.", публикуван от Националния осигурителен институт.

БВП за 2013 г., получен като сума от тримесечните данни, нараства в реално изражение с 0,9% спрямо 2012 г. Нетният износ имаше основен принос за растежа. Износът на стоки и услуги нарасна с 8,9%, докато вносът на стоки и услуги се увеличи с по-нисък темп от този на износа (с 5,7%) поради ограниченото вътрешно търсене. В условията на запазваща се несигурност в очакванията на икономическите агенти стопанската активност в страната остана потисната, като частното потребление и инвестициите в основни активи се понижиха в реално изражение спрямо предходната година.

Правителственото потребление имаше нисък положителен принос за нарастването през годината на БВП в реално изражение.

През 2013 г. инфлацията при потребителските цени се понижи съществено спрямо отчетената през 2012 г. В периода август-декември тя беше отрицателна, като през последните няколко месеца на годината се прояви тенденция към постепенно забавяне на отрицателния темп. В края на 2013 г. хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) се сви с 0,9% на годишна база (2,8% инфлация в края на 2012 г.), а средногодишната инфлация се забави до 0,4% (2,4% през 2012 г.). Динамиката на общата инфлация през годината отразяваше едновременното влияние на външни и вътрешни фактори. Основните фактори за забавянето в темпа на нарастване на цените през първата половина на 2013 г. и отчитането на дефлация през втората половина на годината са свързани с двете последователни намаления на регулираната цена на електроенергията за бита през март и август с общо 11,1%. Същевременно поевтиняването на храните и горивата на международните пазари в съчетание с поскъпването на еврото спрямо долара оказаха натиск за понижаване цените на хранителните продукти и транспортните горива у нас.

Вътрешната икономическа среда през 2013 г., характеризираща се със слабо търсене от страна на домакинствата и наличието на свободен производствен капацитет, както и несигурността относно развитието на международната конюнктура, намериха отражение в запазването на предпазливата политика на фирмите по отношение на разходите им за труд и инвестиции.