Служебното Министерство на здравеопазването се захвана да разследва и спира редица обществени поръчки, започнати от правителство на Пламен Орешарски в последните седмици на неговото управление.

Здравният министър в кабинета "Близнашки" д-р Мирослав Ненков разказа на пресконференция как предишното управление на ведомството е обявило интересни големи обществени поръчки за страшно много пари.

Такава поръчка е тази за създаването на т.нар "електронно здравеопазване", за което са отделени 12 млн. лева. Проверката на служебното здравно министерство обаче е показала, че дали от бързане или не, техническата спецификация на този проект не е добра.

Друга проблемна обществена поръчка е за похарчването на 5 млн. лева, предвидени за ремонт на центровете за Спешна медицинска помощ в провинцията.

"Много хубаво звучи, но въпросните центрове са разположени в общинските болници. Министерство на здравеопазването от своя страна няма право да прави строително-ремонтни дейности в чужда собственост", обясни проблема здравният министър.

Разследвана поръчка е и тази за 8 млн. лева, насочени към ново оборудване отново на центровете за Спешна помощ.

И трите обществени поръчки, започнати в последните минути на управление на ексздравния министър д-р Таня Андреева, са спрени от новото ръководство на МЗ.

Министър Ненков отбеляза, че целта не е да се похарчат тези пари, а да се пренасочат към други проекти.

Служебното здравно министерство е разкрило и още едно нарушение, а именно договор между ведомството и една конкретна фирма, която е решила да предостави като дарение оборудване за тестване на донорска кръв. "Много мило, много хубаво оборудване, но се дава с уловката министерството да закупува консумативи само от тази фирма за няколко милиона лева", отбеляза министър Ненков.

Той използва момента, за да се оплаче, че и от парите на здравното министерство е взета голяма сума пари, дадени за актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), което ще затрудни работата на здравното ведомство.

Освен към обществените поръчки, служебното здравно министерство е обърнало поглед и към ръководствата на болниците у нас, особено на тези, които са сменени от средата на юли до края на мандата на предишното правителство. "Такъв тип назначения не са незаконни, но нямат добър вкус", коментира здравният министър.

От началото на своето управление министър Ненков е наредил смени в бордовете на девет болници. Продължават проверките за сменените директори в трите болници УМБАЛСМ "Пирогов", УМБАЛ "Георги Странски" в Плевен и "СБАЛ по Онкология - ЕАД" в София.

Стана ясно още, че спешно пострадалият пациент вече ще се закарва в най-близката болница, като с това ще се сложи край на т.нар райониране при транспортирането на пациенти от Спешна помощ. Това ще се отнася и за инванзивната кадиология.

Самите болници ще дават информация на спешния център каква техническа и човешка възможност имат.

Министър Ненков се зарече, че ще се сложи край и на практиката специалистите от Бърза помощ да бъдат принуждавани да возят пациентите и в самата болница, например до стаята или до рентген, което е отнемало допълнително време.