Европейските фондови пазари се готвят да завършат тазгодишния януари с най-дори показатели от три години насам, благодарение на обявената от ЕЦБ програма за количествени улеснения.

В днешната търговия общият европейски FTSEurofirst 300 се понижи с 0,32 процента, а индексът на "сините чиове" Euro STOXX 50 - с 0,28 процента. Немският индекс DAX спадна с 0,35 процента, британският FTSE 100 - с 0,52 процента, а френският CAC-40 - на 0,57 процента, съобщава Reuters.

От началото на януари FTSEurofirst се покачи със 7,7 процента, доколкото Европейската централна банка обеща да налее на пазара повече от 1 трлн. евро за година и половина в рамките на програмата си за изкупуване на държавни облигации.

За ръста на котировките помогнаха и съобщенията за повишаването на продажбите на дребно в Германия, Франция и Испания. Това са първите признаци за благоприятното влияние на ниските петролни цени за повишаване на потребителските разходи, което също подкрепи силно европейските акции.

Индексът на гръцкия фондов пазар ATG нарасна с 0,8 процента, а акциите на Bank of Piraeus - със 7,6 процента и на Alpha Bank - с 8,3 процента.

Заместник председателят на ЕК Юрки Катайнен призова новото правителство в Атина да продължи реформите, съгласувани с международните кредитори. Преди това премиерът от СИРИЗА Алексис Ципрас отмени приватизацията на няколко големи компании, включена в условията на кредитните споразумение с ЕС и МВФ.