Кои са най-големите и богати криминални организации в света? На този въпрос отговор дава американското списание Fortune, което подреди петте най-заможни членове на мафията в световен мащаб. Ето ги и тях:

Ямагучи Гуми - 80 милиарда долара

Най-голямата банда в света е позната под името „Ямагучи Гуми", една от няколкото групировки, наричани в Япония с общото наименование „якудза". Всъщност терминът означава същото на японски, каквото „мафия" на английски. Организацията прави най-много пари от търговия с дрога. На второ и трето място в приходите й попадат хазартът и рекета.

Солнцевская Братва - 8.5 милиарда долара

Руската мафия, към която принадлежи бандата, е на другия полюс по отношение на структурата си спрямо японците, разказва пред изданието професорът по криминология Фредерико Варезе от университета в Оксфорд. Руснаците са много по-децентрализирани, отколкото японците. Групата има 10 отделени автономни „бригади", които работят повече или по-малко поотделно.

Камора - 4.9 милиарда долара

Докато италиано-американската мафия беше значително отслабена през последните десетилетия благодарение на законово промени, чистата италианска криминална организация продължава да е силна в родната Италия. По данни на анализатори в страната бизнесите, свързани с мафията, генерират годишно 33 млрд. долара.

Ндрагета - 4.5 милиарда долара

Базирана в Калабрия, Италия, тя е втората по приходи криминална организация в страната. За разлика от Камора, Ндрагета прави своето има чрез международна търговия, основно с южноафрикански дилъри на кокаин.

Картелът Синалоа - 3 милиарда долара

Мексиканският картел е всъщност най-големият дилър на дрога в света. По данни на правителството на САЩ в страната годишно американците харчат над 100 млрд. долара за нелегалната дрога, а 6.5 млрд. от тях отиват в джобовете на мексиканските картели.