МВФ предупреди, че възстановяването на световната икономика е несигурно, тъй като нарастващото геополитическо напрежение и възможността за по-затегната политика от страна на САЩ намаляват перспективите за растежа в световен план, информира bnr.bg.

В документ, изготвен на срещата на финансовите министри и председателите на централните банки на Г-20 в Австралия тази седмица, МВФ обяви, че растежът през първата половина на тази година е по-слаб, отколкото бе прогнозирано през април. Фондът сигнализира, че е вероятно да понижи следващите си прогнози, които ще бъдат оповестени през октомври.

Оценката на Фонда е поредният знак, че натрупващото се напрежение в Украйна и Близкия Изток влошава перспективите пред световния растеж. Тази седмица

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие намали прогнозите си за растежа през 2014-а за всички големи икономики с изключение на Индия.

Макар да се очаква възстановяването да възвърне част от силата си през останалата част от 2014-а и през 2015-а, то ще бъде по-слабо от предвиденото през пролетта, заявиха от МВФ.

Фондът очаква растежът да се ускори в развитите икономики, като САЩ и Великобритания ще се радват на най-силното възстановяване. Въпреки това изгледите за еврозоната и Япония са по-несигурни, тъй като инфлацията остава под целевите нива на централните банки.

Перспективите пред развиващите се икономики остават уязвими след нормализирането на паричната политика на САЩ, предупредиха от МВФ. С очакването Фед да приключи програмата си за изкупуване на активи през октомври и да се доближи до увеличаването на лихвените проценти, развиващите се пазари трябва да предвидят по-стегнати финансови условия. В частност Фондът очаква да намали прогнозите си за Латинска Америка, тъй като потребителското и бизнес доверието в Бразилия продължават да спадат, а Аржентина страда от последиците на фалита си през юли.

Засилването на геополитическото напрежение и обратът в паричната политика на САЩ също представляват риск за инвеститорите, предупредиха от МВФ. Освен че перспективите за световния растеж отслабнаха, волатилността спадна рязко, тъй като инвеститорите продължиха да купуват рискови активи. Това прави финансовите пазари уязвими към внезапни промени.

От МВФ смятат, че централните банки на развитите икономики трябва да поддържат паричната си политика облекчена, в опит да подкрепят растежа и да приближат инфлацията до целевите си равнища. Но от Фонда смятат, че за да смекчат рисковете за финансовата стабилност, властите трябва да използват макропруденциални инструменти.

Фондът също така насърчава развиващите се икономики да приемат структурни реформи, за да се намали тяхната уязвимост към сътресенията от затягането на паричната политика на САЩ. Структурни реформи са необходими и при по- богатите икономики, за да се насърчи потенциалния БВП, предупредиха от МВФ.