Добре познати политически лица както от самата партия ДПС и парламентарната група на третите по сила в 42-то Народно събрание, така и изненадващи фигури от кабинета "Орешарски" се появиха в подредените вече изборни листи на ДПС за предсрочния парламентарен вот на 5 октомври.

Последни от основните политически играчи ДПС поканиха журналисти днес в централата си, като дори избраха подхода да представят официално не само водачите на листите си в 31-те МИР-а в страната, но и следващите позиции, за които имат надежда да вкарат в следващия парламент.

ДПС е готово с общо 360 имена на свои хора, които ще се борят за 43-тото Народно събрание.

За по-сигурно някои от ключовите имена в партията като бившата спортна министърка проф. Мариана Георгиева и Йордан Цонев освен първи в някои региони, заемат и потенциални избираеми места в други изборни листи.

Верен на своя стил, председателят на ДПС Лютви Местан описа точната характеристика на листите на движението, а именно - "средната възраст на лицата на избираеми и на потенциално избираеми места е едва 40 години. Това е една изключително млада листа, в която най-възрастни се оказаха Хасан Адемов и Алиосман Имамов.

Имаме седем дами на избираеми места. Интересен е балансът на етнорелигиозните различия, които населяват страната ни. Поставяме и акцент върху факта, че две от листите се водят от етнически роми. Всички кандидати са с висше образование. А в листите се вижда и баланс между приемственост и промяна", коментира Местан.

С първи места в по две изборни листи могат да се похвалят няколко ключови фигури от ДПС. Лидерът на движението Лютви Местан очаквано ще води запазения бастион в Кърджали, като ще е номер 1 в листата и в Хасково.

В Кърджали на ключови позиции се появяват и Ервинч Хайрула, Салиха Ермин и Мустафа Ахмед.

Делян Пеевски е избран за водач в Пазарджик и Стара Загора, а депутатът от 42-то НС Камен Костадинов ще се бори за най-голяма подкрепа за ДПС във Враца и Велико Търново.

С две първи места може да се похвали и една от изненадите, а именно министърът на финансите в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов.

Бившият министър и кандидат от гражданската квота оглавява листата на ДПС в Монтана и в 25-ти МИР София.

"Аз се запознах с г-н Чобанов след избирането му за министър на финансите в кабинета "Орешарски". Той е един от ярките представители на т.нар "гражданска квота на ДПС", обясни номинацията Местан и призова журналистите да не определят това като уникално явление, като припомни, че автентични социалисти и дори председатели или зам.-председатели на социалистически формации ще участват в тези избори като лидери на нова алтернативна политическа формация.

Зам.-председателят на 42-вото НС Алиосман Имамов, който седна на стола на Христо Бисеров, повежда листата на движението в Благоевград, следван от доскорошния депутат Ахмед Башев и от ексобластният управител Муса Палев.

Известният със скандалното си обещание от парламентарната трибуна, че ще следва пътя на Ахмед Доган и още няколко дискусионни личности, Хюсеин Хафъзов, е първи в листата в Бургас.

Очаквано, срещу Ангел Найденов от БСП и Лиляна Павлова от ГЕРБ във Варна ще се изправи шефът на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев.

Известният като "министър за един ден" Станислав Анастасов, който пое министерския пост от избраната за евродепутат Искра Михайлова, е първи във Видин.

Шефът на правната парламентарна комисия Четин Казак пък повежда листата на движението в Габрово, а за най-много гласове за ДПС във Добрич ще се бори Рушен Риза.

Известният като Бат Сали депутат Александър Методиев ще е водач на листата в Кюстендил.

Бившият зам.-министър на инвестицонното проектиране и екслидер на младежите на ДПС Джейхан Ибрямов повежда в Ловеч.

В Перник окончателно на първо място в листата застава Нигяр Джафер - шеф на здравната комисия д предишния парламент, а на листата в Плевен водач е депутатът от 42-вото НС Митхат Метин.

Интересна е първата позиция в листата в Пловдив - град, където ДПС залага на бившия областен управител Венцислав Каймаканов. Той ще се изправи в битка за повече гласове с Бойко Борисов от ГЕРБ и Георги Търновалийски от БСП.

Срещу Димитър Дъбов от левицата и Методи Андреев от партията на Бойко Борисов в Пловдив - област ДПС поставя Джевджет Чакъров.

Кметът на Цар Калоян Ахмед Ахмедов измества от първото място в Разград социалния министър в кабинета "Орешарски" Хасан Адемов, който остава на второ място.

В Русе най-голяма подкрепа за ДПС ще търси депутатката Ферихан Ахмедова.

Шефът на енергийната парламентарна комисия Рамадан Аталай, който може да се похвали с няколко мандата, е първи в листата в Силистра, а Сливен е воден от Янко Янков.

Секретарят на ДПС Мустафа Карадайъ е първи в Смолян.

Министърът на спорта в правителството на Пламен Орешарски Мариана Георгиева повежда 23-ти МИР в София, а за по-сигурно е поставена и като втора в региона на Делян Пеевски - Пазарджик. Втори в листата за 23-ти МИР в столицата е водачът на листата във Видин Станислав Анастасов, а трети е зам.-председателят на младежкото ДПС Радослав Ревански.

Номер 1 в листата за 24-ти МИР София е досегашният началник на отбраната, а именно ген. Симеон Симеонов.

Лютви Местан отдели повечко думи за тази кандидатура - "За нас е чест, че ген. Симеонов ще води листата на ДПС и в това няма нищо противоестествено". За да докаже това, Местан зададе въпроса - "На коя друга политически сила да води листата един генерал, ако не в листата на най-НАТО-вската българска партия. Трябва да се припомни, защото се забравя, ДПС е първата политическа сила, която включва в свой документ и платформа членството на България в НАТО като изключителен приоритет за външната ни политика", припомни още Местан.

Движението е представяно в София-област от Емил Иванов, а втори е Бат Сали.

Тунчер Кърджалиев е първи в Търговище, а второто място е запазено за Йордан Цонев.

Ромският лидер Илия Илиев ще е водач на листата в 31-ви МИР Ямбол.

ДПС се изправя в изборната битка с обещанието, че няма да се състезава самоцелно с никого и с никого няма да се конфронтира самоцелно. "Разчитаме на силна подкрепа от българските граждани. Време е за успокоение, време е за национално съгласие по основните теми. Време е за плавен преход към стабилност", отсече Лютви Местан.

Третите по сила от политическите играчи до момента обаче категорично задраскват желанието за нови избори още тази зима. "Не приемам закани, че ако резултатът не е удовлетворителен, ще се върви към нови избори незабавно. Това е дълбоко неуважение към вота на суверена и неспособност този вот да се прочете вярно", отбеляза лидерът на ДПС и напомни, че всички парламентарно представените политически сили са длъжни да намерят формулата за стабилно управление на страната.

Местан се зарече, че ДПС ще даде своя принос в това отношение и заключи - "глас народен, глас Божий".

"Местан няма да мълчи в тази предизборна кампания", обеща Лютви Местан и се зарече пред журналистите, че всички кандидати ще бъдат много активни пред медиите.

Положителна ще бъде и тази предизборна кампания, е още едно дадено обещание от страна на ДПС.

Местан избра интересен отговор на актуалния много често въпрос, а именно дали ще има автобуси с гласоподаватели от Турция, които в изборния ден да гласуват за ДПС. Лидерът на движението покани журналистите да отидат на гости във водения от него регион Кърджали, тъкмо щели да разгледат и Перперикон.

Двама обаче всеки ден нека да стоят на пост на автогарите, за да видят как на ден пристигат от 50-60 автобуса от Турция в Кърджали и съответно как също толкова отпътуват за южната ни съседка.

"Това се случва всеки ден. Когато се заснеме на 4-ти октомври обаче се превръща в нашествие на гласоподаватели за ДПС", коментира още Местан и остави тези твърдения на журналистическото съзнание на родните медии.