Определени служители, а не самите институции - като БНБ, прокуратурата и ДАНС, носят персонална отговорност за сриването на четвъртата по големина банка в България. Лошите практики в дейността на Корпоративна търговска банка са били възможни само с държавна политическа подкрепа, коментира пред БНР бившият финансов министър Муравей Радев.

Радев посочи , че банките по закон имат право да кредитират до 25% от собствения си капитал фирми на свързани лица.

Например, ако собственият капитал на банката в нейния разцвет е бил 700 милиона лв., 25% или 140 милиона лева) е таванът на кредитирането на свързани лица като Цветан Василев. А на практика той е дал заеми повече от 20 пъти над този размер - 3,5 млрд. лева са получили фирми на свързани с него лица, обясни експертът.

„Това е порочният модел. И този модел не може да съществува без чадър върху него. Много хора знаят какво точно се е случило и сега са длъжни да кажат как се е случило" категоричен е ексфинансовият министър.

Муравей Радев отбеляза, че проблемът с Корпоративна търговска банка е изолиран за българската банкова система.

Кризата в Гърция и евентуалното излизане на страната от еврозоната няма да дестабилизира българските банки с гръцко участие, защото те не притежават гръцки държавен дълг., смята експертът