След като преди два дни зам. министърът на земеделието Явор Гечев призна, че приемът на проекти на млади фермери по новата програма за селските райони ще се забави и че отпуснатият бюджет няма да покрие стойността на депозираните инвестиционни предложения, подготвени от бизнеса още през миналата година, представители от неформалната организация „Кауза млад фермер" изразиха огромното си разочарование от липсата на политика в сектора.

Организацията беше създадена през последната половин година с идеята да търси правата на бизнеса, кандидатстващ по програмата за селските райони. Още тогава стана ясно, че субсидиране очакват близо 2 700 проекта, но заради изчерпване на бюджета по старата програма те останаха висящи, пише в днешния си коментар Farmer.bg

.Хората очакваха, че ще се намери финансиране от наддоговаряне или по новата програма. Тогава администрацията й поднесе обещанието още през май тази година да бъде разкрит предварителен прием за „Млад фермер" по новата програма за селските райони.

След продължителни преговори с Европейската комисия обаче е станало ясно, че от Брюксел не одобряват идеята за този предварителен прием. Експертите са били против българското искане за промяна в изискванията за регистрация на кандидатите. За да не пропаднат проектите на стопани, за които има риск да прехвърлят възрастовата граница от 40 години, беше предложено срокът от регистрацията до кандидатстването да се удължи от 15 на 17 месеца. Това обаче не е било одобрено от евроекспертите.

За да не провали обещанието си към бизнеса, ръководството на агроведомството изведнъж е намерило пари за откриване на нов прием на проекти и то от бюджета на старата програма. По думите на Гечев заделеният ресурс е в размер на 27 млн. лева., но не уточни от кои мерки е осигурен.

Тези средства ще стигнат само за 550 проекта, което означава, че извън подпомагането ще останат над 2 хиляди, обяснява за Farmer.bg Михаил Георгиев, представител на „Кауза млад фермер".

Въпреки че новата наредба за кандидатстване още не е обнародвана, от предложения проект става ясно, че ще отпаднат всички предложения за създаване на стопанства за калифорнийски червеи, тъй като те се оценяват с най-малко точки, поясни още Георгиев.

Представителите на организацията нямат намерение повече да комуникират с администрацията, крайно разочаровани от липсата на ангажираност към проблемите на сектора.