Книгата "Кризата в Европа. Поглед отвътре" на бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков ще бъде представена в България на 3 февруари от 18.30 ч. в Софийската градска художествена галерия.

В изданието Дянков анализира причините за кризата, проследява събитията зад вратите на европейските институции и предлага решения за намаляване на бъдещи рискове. Книгата търси отговори къде е предела на идеята за обединена Европа и дали решенията са в повече централизирана политика.

Бившият вицепремиер отделя специално място на събитията у нас от 2009 до 2013 г. и прави равносметка за цената, която е трябвало да се плати, за да се предпази България от най-лошите последици на кризата.

Симеон Дянков е български икономист, ректор на New Economic School в Москва и изследовател в Peterson Institute for International Economics във Вашингтон. Вицепремиер и министър на финансите е в правителството на България /2009-2013 г./, председател на борда на Европейската банка за възстановяване и развитие /2012-2013 г./.

До 2009 г. е главен икономист "Финанси и частен сектор" в Световната банка. Създател на индекса Doing Business и съосновател на аналитичния център Ideas42. Доктор по икономика на Мичиганския университет и автор на над 80 научни публикации.

Английската корица на книгата