С три отделни определения КЗК предяви твърдения за извършено нарушение на дружества от групите ЕВН, Енерго-Про и ЧЕЗ.

Производството е образувано по самосезиране на КЗК и в последствие към него е присъединено искане за образуване на производство, подадено от независим търговец на електроенергия. През март и април 2013 г. КЗК проведе проверки на място в офисите на дружества от трите групи и иззе доказателства на хартиен и електронен носител, въз основа на които са предявени твърденията. Допълнително КЗК изиска информация от търговци на електроенергия по свободно договорени цени и от клиенти, които предстои да започнат да се снабдяват с електроенергия по свободно договорени цени.

Твърденията за извършено нарушение са предявени на електроразпределителното, електроснабдителното и дружеството - търговец на електроенергия по свободно договорени цени от съответната Група.

Всяка една от Групите злоупотребява с господстващото си положение като прилага обща стратегия на пазара на доставка на електрическа енергия до крайни небитови клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа на средно и ниско напрежение на съответното ЕРП.

Стратегията на всяка една от Групите се състои в прилагане на различни практики, с които се обменя съществена информация в Групата за клиенти, които преминават от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени и възпрепятства процесът на първоначална смяна на крайния снабдител с доставчик по свободно договорени цени

Според предварителната оценка на Комисията нарушението може значително да засегне търговията между държавите членки по силата на чл. 102 от ДФЕС.

На дружествата от трите Групи и на молителя по преписката е предоставен срок от 60 дни, в рамките на който те могат да представят писмени възражения по предявените твърдения, да поискат да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание и да получат достъп до неповерителен вариант на материалите по производството.