Кризата в Гърция поражда всевъзможни размисли и идеи - от набирането на средства чрез онлайн кампания, през остроумни шеги за ситуацията в страната, до нестандартното предложение виртуалната валута Bitcoin да спаси южната ни съседка.

Призът за най-оригинална иновация, свързана с драмата в Гърция, заслужено може да отиде при германския бизнесмен Уве Далхоф. Той е създал водка, наречена "Grexit" (от Гърция и „изход" на английски). Далхоф е регистрирал търговската марка "Grexit" миналата седмица и смята да създаде различни напитки под името й, пише сайтът newsweek.com.

Водката е с вкус на лимон - като препратка към поговорката „Когато животът ти поднесе лимон, направи си лимонада", разказва Далхоф пред The Pappas Post. Той споделя, че се опитва да извлече най-доброто от лошите ситуации. „Това е сатира. Понякога просто трябва да се присмееш на тези неща", добавя Уве Далхоф.

На етикета на водката "Grexit" е изписано "Sauer macht lustig", което в превод означава „дори киселият плод е хубав". На бутилката е изобразено как гръцкият министър-председател Алексис Ципрас и финансовият министър Янис Варуфакис вдигат наздравица, докато канцлерът на Германия Ангела Меркел наблюдава с раздразнена физиономия.

Далхоф предвижда да пусне в продажба напитката през следващата седмица. Водката ще бъде предлагана в бутилки от 10 мл и 100 мл. Цените ще започват от 0.59 евроцента.