Доларът е стабилен на валутните пазари, след като председателят на Федералния резерв повтори, че ФЕД вероятно ще стартира постепенно повишение на лихвите в края на тази година.

Долар/йена е на 119.18 след осемгодишния връх в началото на месеца на 122.04, а евро/долар е на 1.0865 при 12-годишно дъно този месец на 1.0457.

В широко очакваната реч в петък Джанет Йелен повтори коментарите след заседанието на 18 март и очерта постепенен подход при повишението на лихвите. Тя съобщи, че намалението на монетарните поощрения може да се ускори, забави, направи пауза и дори да се обърне в зависимост от истинското развитие на икономиката, пише Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg).

Различаващият се път на лихвите между ФЕД и останалите развити икономики означава, че доларът като цяло ще остане добре подкрепен. Ключово събитие за него тази седмица са излизащите в петък данни за трудовата заетост в САЩ.

Високо доходните валути падат, отчасти заради новия спад на петрола и желязната руда в петък, когато петролът загуби 5%. Днес фючърсите на сорта Брент се обезцениха с 0.5% и са на 56.13 долара за барел.

Австралийският долар е на 0.7734 и продължава да се отдалечава от двумесечния връх на 0.7939 от миналата седмица. Валутата приближава шест годишното дъно на 0.7561, което удари по-рано този месец.

Златото пада заради неизбежното повишение на лихвите в САЩ

Златото и днес пада и се отдалечава от триседмичния връх, след като председателят на ФЕД Джанет Йелен сигнализира, че централната банка е на път да повишава лихвите по-късно през годината.

Металът може би е на път да губи последните печалби, които дойдоха след изявлението на ФЕД след заседанието през март, когато каза, че е готов за по-бавни действия, отколкото пазара очаква при повишението на лихвите. Тогава златото нарасна в седем поредни сесии, което беше най-дългото рали след 2012.

В петък, Йелен заяви, че увеличение на лихвите може би е доста наложително в края на годината, имайки предвид подобрението на условията в американската икономика. Спот цената на златото е 1193 долара след две поредни седмични увеличения при които в четвъртък удари 1219.40 долара, най-висока стойност след 2 март. Въпреки всичко златото е на път да отчете през март втори пореден месец на спад заради това че е актив не носещ лихви.

Инвеститорите следят и напрежението в Йемен, което помогна за растежа на златото през миналата седмица. Верните войници на подкрепяния от Саудитска Арабия президент Абд-Раббу Мансур Хади се сблъскаха в неделя в Аден с подкрепяните от Иран бойци на Хуси.