Румъния има готовност да се включи в изграждането на втори мост край Русе и Гюргево или в разширението на сегашния Дунав мост, заяви в Русе държавният секретар на Министерството на регионалното развитие и туризма на Румъния Марчел Йоан Болош, предаде БГНЕС.

Ще се търси техническа помощ в рамките на програмата за трансгранично сътрудничество между двете страни както за съоръжението между Русе и Гюргево, така и за бъдещия мост между Силистра и Кълъраш.

"Преди всичко трябва да имаме налице два изключително важни документа. Първият е техническа експертиза на моста, а вторият - изследване на трафика през Дунав мост. Едва имайки тези два документа, можем вече конкретно да вземаме решения какво да правим и как да процедираме, но искам да ви уверя, че имаме интерес и ще търсим възможно най-доброто решение за реализиране", каза Болош.

Колкото до ремонта на румънския участък на Дунав мост, който е в трагично състояние и по него се преминава със скорост от 5 км/ч, румънското Министерство на регионалното развитие е обсъждало въпроса с колегите си от румънското Министерство на транспорта. Оттам обаче имат готовност да започнат ремонт едва в следващия период.

Четирилентов път на влизане от Дунав мост към Русе ще бъде изграден с европейско финансиране от 6,790 млн.евро.

Днес в Русе бе подписан договора по проект "Подобряване на достъпността на Еврорегион Русе - Гюргево с паневропейски транспортен Коридор № 9", като в церемонията участваха кметът Пламен Стоилов и държавният секретар на Министерството на регионалното развитие и туризма на Румъния Марчел Йоан Болош.