Сърбия започва намаляване на пенсиите и заплатите в обществения сектор. Всички, които получават над 25 000 динари ще бъдат обхванати от новите икономически мерки на правителството.

"Сърбия е много далеч от банкрут", каза сръбският премиер Александър Вучич в обширно интервю за държавната телевизия РТС, цитирано от БГНЕС.

Мерките на кабинета се отнасят и до "борбата срещу сивата икономика, намаляване на администрацията в публичния сектор, свиване на субсидиите за определени държавни предприятия и подпомагане на бизнеса". Мерките се очаква да влязат в сила още през следващия месец.

Всичко това ще допринесе за оздравяването на болната сръбска икономика и ще доведе до излизане от кризата през 2016 година, каза Вучич.

Според него 60 на сто от пенсионерите няма да бъдат засегнати от намаляването. Най-засегнати ще бъдат тези, които получават над 60 000 динари месечна пенсия.
С 20 на сто данък ще бъдат обложени тези, които получават заплати над 100 000 динари.
Александър Вучич на няколко пъти повтори, че Сърбия не е в банкрут и има ликвидност.

Страната ни има достатъчно пари до месец април без да взима заеми, каза още той и добави: " Земеделието ни е напълно унищожена и в момента сме на равнището от 1910 година".

"От 2008 до 2012 година се стигна до невероятно увеличаване на дълга от 8 на 17.67 млрд. евро. Частният сектор е напълно унищожен, а всяко едно държавно предприятие систематично е източвано. Заплатите в обществения сектор са с 40 на сто по-високи от тези в частния, който го издържа", съобщи още сръбският министър-председател.

Александър Вучич каза, че все още няма дата за визитата на руския президент Владимир Путин, но смята, че той ще дойде в Сърбия. Той отново повтори, че Белград няма да въвежда санкции срещу Руската федерация.