Националната украинска компания "Нафтогаз" е готова да плаща за руския природен газ цената, установена на европейските газови борси (газови хъбове), намалена със стойността на транзита. Това да важи за периода до решаването на ценовите спорове с „Газпром" в Стокхолмския арбитражен съд, съобщава Интерфакс.

Такава позиция бе изразена от украинска страна в навечерието на запланираните за 6 септември тристранни газови преговори между Киев, Москва с участието на Европейската комисия.

По мнението на "Нафтогаз" един такъв подход би опростил дискусията за определянето на справедлива пазарна цена за доставяния от Русия природен газ за Украйна.

От компанията подчертават, че използването на борсови цени съответства на пазарните принципи на ценообразуване, още повече че сегашният контракт с „Газпром" съдържа възможност за относително преразглеждане на цените във връзка с изменението на пазарната конюнктура.

По отношение неизплатените сметки за доставка на природен газ украинската страна предлага, до произнасянето на арбитражния съд, да ги заплати също по временна цена, определена по предложения по горе метод.