"МО: В България се води хибридна война заради Украйна" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Министерството на отбраната (МО) е притеснено от опитите за манипулиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании и медийна манипулация в контекста на войната в Украйна. В България се води хибридна война, констатира то в доклада за състоянието на въоръжените сили за 2014 г.

"Незаконното анексиране на Крим от Русия и систематичните дестабилизиращи действия на Москва в източните части на Украйна, включително проникването на хиляди руски военнослужещи на украинска територия, оказваната подкрепа за сепаратистите в Донбас и провеждането на информационни кампании и кибератаки са нагледен пример за същността и проявленията на тази нова форма на водене на война", се казва в доклада. В него се предупреждава, че "за постигане на политически цели могат да се използват икономически и търговски инструменти".
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Лято 2015: Руски отлив и падащи цени", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Спадът при ранните записвания на най-големия пазар е около 50%, ръст има само при продажбите в Централна Европа.
Силен спад при ранните записвания от Русия и Украйна и намаление на резервациите от някои западноевропейски държави, а оттам и падащи цени на хотелиери. Такава е ситуацията към март в туристическия сектор, който се готви за второ тежко лято, след като през 2014 г. завърши сезона с между 10 и 15% по-малко туристи и приходи. Летният сезон е ключов за българската икономика и хиляди предприемачи, защото носи 2/3 от годишните постъпления от около 3 млрд. евро.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Купувачът на БТК лъже за дълговете от 900 млн.евро", пише в. „24 часа"
Обещанията на фирма LIC33, която във вторник обяви, че купува от Цветан Василев БТК и още няколко фирми, че ще изплати 900 млн. евро задължения на компаниите, които купува, са меко казано, преувеличени изчислиха финансови експерти. При представянето си във вторник от LIC33 обявиха, че парите ще отидат за издължаване на заемите на въпросните фирми към КТБ. По този начин държавата щяла да си върне близо половината от сумата, която отпусна за изплащането на гарантираните депозити в банката.
Сметките показват, че общите задължения на БТК, мултиплексите и военните заводи към банки и частни кредитори не надхвърлят 600 млн. евро. При това изчисленията са направени въз основа на 100% от дълговете на БТК, които са около 450 млн. евро. LIC33 обаче купува 43% от телекома, така че би трябвало да покрие и такъв дял от задълженията. Така общата сума на задълженията, които трябва да се изплатят за шестте фирми, пада до не повече от 350 млн. евро.
Прочети още от в. „24 часа"

"Бжежински: Украйна в ЕС - да, но в НАТО - не!" пише в. „Труд"
В момента е дошло времето, в което САЩ трябва да станат активни в оформянето на изхода от кризата в Украйна, а не само да реагират на него.
Първото изисква концентрация върху това кое е изпълнимо в краткосрочен план, а също се отчетат не само нашите основни притеснения, но и тези на Русия, тъй като предполагам, че кризата няма да завърши с едностранна победа - нито за едната страна, нито за другата. Една победа за Русия би означавала триумф за един режим, който е в процес на самостоятелно преформатиране, откакто руският президент Владимир Путин държа своята реч на Мюнхенската конференция по сигурността през 2007 г.
В тази реч Путин очерта концепцията на Русия, която е изненадващо старомодна, но и силно националистическа - обхваната е от мисли за статут и власт и е пълна с негодувание. Това е режим, който погрешно вижда като враг западния свят и особено Атлантическия алианс. Враг, който може да бъде подкопан и алианс, който ще бъде разделен, ако максимумът условия от това силно шовинистично усилие на Русия бъде изпълнени.
Прочети още от в. „Труд"

"Държавата изпрати синдици в КТБ" четем на първа страница във в. "Монитор"
Служебни синдици влизат във фалираната КТБ. На този етап те са двама, като в рамките на само ден те бяха предложени от Фонда за гарантиране на влоговете и одобрени от съда. Лазар Илиев и Росен Ангелчев трябва да сменят досегашните квестори, назначени от БНБ в трезора миналото лято. Това реши вчера състав на Софийския градски съд с председател Иво Дачев.
Искането за назначаване на служебните синдици беше внесено вчера от Фон¬да за гарантиране на влоговете ден след като в "Дър¬жавен вестник" бяха обнародвани законовите промени, позволяващи назначаването им. Спеш¬ните нормативни поправки бяха извършени по искане на премиера Бойко Борисов, който предупреди преди десетина дни, че в КТБ тече повторно разграбване на активи под носа на квесторите.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Повече банкноти от 100 лв. в джоба ни", пише в. "Стандарт"
Парите в обращение се увеличиха с 13% за година
Повече едри банкноти от 50 лв. и 100 лв. стоят в джобовете ни. Това са банкнотите в паричното обращение, чийто брой се е увеличил най-много през 2014 г., сочат данните на БНБ. В резултат банкнотата от 50 лв. има най-голям дял по стойност в паричното обращение - 35,17%. На второ място е банкнотата от 100 лв. Тази тенденция не е от днес, през последната година делът на големите купюри трайно растеше. Тази тенденция се засили особено през декември, когато хората пазаруваха повече и по-скъпи стоки за подаръци. Заради все по-често използването на 50 лв. и 100 лв. се е покачил и номиналът на средната по стойност банкнота в обращение - от 27,96 лв. в края на 2013 г., на 28,63 лв. година по-късно. Това е стойността на виртуалната банкнота, която би била най-употребявана за разплащане. В края на 2014 г. парите в обращение са 11,6 млрд. лв. Ръстът им за година е с 1,3 млрд. лв., или с 13%.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Американската Express diagnostics планира да навлезе в България", пише в. "Капитал Daily"
Американската фармацевтична компания Express diagnostics Int'l. Inc. потвърди, че планира разширяване на дейността си в България. Още в началото на месеца такова намерение беше обявено от изпълнителния директор Пол Джонсън и Хералд Браун, мениджър международни продажби, на представяне на дейността на компанията в Българската търговско-промишлена палата. Компанията работи на перспективен пазар, който се очаква да расте постоянно - тя произвежда тестове за алкохол, наркотици, бременност и други.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Борисов се похвали с 820 милиона лева повече в хазната", пише в. "Сега"
В първите три месеца на тази година в хазната са влезли с 820 млн. лв. повече приходи в сравнение със същия период на 2014 г. Данните е изнесъл вчера премиерът Бойко Борисов, става ясно от стенограмата, разпространена след правителственото заседание.

"Това се дължи на активната и постоянна борба с контрабандата", коментира Борисов и добавя: "Ако не бяхме застанали на пътя на тези пари, 820 милиона в днешния ден щяха да са си пак там, където са били миналата година. Тези пари иначе отиват в организираната престъпност, отиват в корупция, отиват в сивия сектор." Според премиера амбициозната задача за тази година е да се повишат приходите с 1.5 млрд. лева. Ако правителството успее да направи това, ще затвори "дупката в дълга" и ще си позволи да даде допълнително пари на пенсионерите за Великден, както за Коледа. "Оттук нататък всичко, което изкарваме повече, ще влиза в попълване на дупките от експеримента "Орешарски", коментира Борисов.
Прочети още от в. "Сега"

"Божидар Данев: България е на ръба на макрофинансова криза" е заглавиe от в. "Труд"
- Г-н Данев, преди две години БСК започна да разработва система за оценка на компетенциите на работната сила. Как това помага за преодоляването на разминаването между търсенето и предлагането на кадри?
- Четири са основните стълбове, на които се крепи държавата - политическа стабилност, финансова стабилност, устойчивост и прогнозируемост на бизнес средата и човешки ресурси. Без квалифицирани хора няма инвестиции в качествени и устойчиви работни места, няма усвояване на европейски средства, нито ефективно държавно управление. Няма и високопроизводителна икономика, няма да има и високо заплащане. Системата MyCompetence.bg създава възможност за връзка между икономиката и човешкия ресурс, за доближаване на професионалните до образователните стандарти.
Прочети още от в. "Труд"

"Нашенци луднаха по евтини имоти в Гърция", четем във в. "Монитор"
Българите с повече пари се възползват от кризата и спада на цените на имотите в Гърция и активизират инвестициите в южната ни съседка, сочи проучване на „Лукс имоти".
Според Полина Стойкова от BG properties предпочитат се готови апартаменти или къщи,защото строителството в чужбина е трудоемък процес.
Гръцки брокери от Солун съобщиха за „Монитор", че трябва да се има предвид едно важно условие при покупка на имот в южната ни съседка. Не само за гръцки граждани, но и за чужденци винаги се иска декларация за произхода на парите, а отделно местните власти правят собствена проверка на достоверността є. По думите на президента на Европейската мрежа на асоциациите за недвижими имоти (CEREAN) Никос Маноменидис, който е и брокер във втория по големина гръцки град, това спира и много от руснаците, искащи да си купят скъпо жилище или къща в южната ни съседка.
Според управляващия съдружник на агенцията Никола Стоянов покупките на имоти от страна на българи извън пределите на страната са в добри мащаби. Последното имотно изложение във Великобритания „А Place in the Sun", проведено в средата на месеца, показа, че в Лондон кризата отдавна е отминала и цените се повишават, а доходностите в сектора са добри.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Със синдиците в КТБ спираме грабежите", пише в. "Стандарт"
Трудно е да се вярва на инвеститор като Пиер Луврие, казва Димитър Главчев
- Г-н Главчев, как ще коментирате възможната сделка за едно евро за фирмите на Цветан Василев, които имат кредити към Корпоративна търговска банка? Ще може ли държавата да си събере парите, които даде за доплащане на гарантираните депозити в КТБ?
- Приетите промени в Закона за банковата несъстоятелност имат за цел да се ликвидира възможността за намаляване на активите на КТБ и да се гарантира, че държавата ще си върне парите. Тези средства не бива да тежат на българските данъкоплатци. Не сме запознати с подробностите по споменатите от вас сделки, но поставянето на подобни въпроси, каквито се коментират в публичното пространство, говорят за навременно приетите от правителството и парламента мерки, които ще гарантират защита на интересите на държавата. Промените в законодателството бяха неотложни, за да могат да се пресекат и сделки за продажба на предприятия на инвеститори с неясен произход. С промените в Закона за банковата несъстоятелност ние наблегнахме на ролята на временния синдик, който ще може да внася отменителни актове, с които да разваля сключени преди отнемането на лиценза сделки по прихващания от датата на поставяне на банката под специален надзор. Колкото до втория ви въпрос, събирането на парите от страна на държавата ще е дългосрочна процедура, като задачата на временния синдик е да защити интересите на държавата и на кредиторите на банката. Категорично на този етап мога да кажа, че ще бъде направено всичко, за да може държавата да си върне парите и нито лев да не тежи на джоба на българския данъкоплатец.
Прочети още от в. "Стандарт"