Софийски районен съд върна за доуточняване във фазата на досъдебното производство обвинителния акт срещу кмета на Кърджали Хасан Азис по делото за „Водното огледало", съобщи репортер на News.bg

Делото до момента вече беше белязано от един фалстарт. На 11 май, за когато бе насрочено първото заседание, то не тръгна, тъй като обвинителният акт и призовката не бяха връчени на подсъдимия в законовия срок. Тогава Софийски районен съд отхвърли за съвместно разглеждане по делото гражданския иск за причинени имуществени вреди на министерството на регионалното развитие и благоустройството, а министерството на финансите не изпрати свой представител, който също да претендира за вреди като граждански ищец.

Припомняме, кметът на Кърджали Хасан Азис е единственият обвиняем по делото за проекта "Укрепване бреговете на река Арда в чертите на Кърджали". Обвинителният акт срещу Азис беше внесен в съда в средата на миналата година.

Според прокуратурата действителната цена на имота е 846 200 лева, а Азис посочил 8 940 960 лева. Разликата от над 8 млн. лева са парите, с които държавното обвинение твърди, че той е ощетил държавата като е отчуждил имота, влизащ в инфраструктурния проект.

Хасан Азис е обвинен в опит да заблуди двамата министри, защото парите в крайна сметка не са платени. Според държавното обвинение, опитът е останал недовършен, поради независещи от дееца причини.

Самият Хасан Азис коментира, че забавянето на делото му е свързано със старта на предизборната кампания. Кърджалийският градоначалник определи като "политически театър в три действия" повдигнатото срещу него обвинение. "Управляващите в момента, с това дело, търсят служебната победа", заяви той.

На заседанието по делото днес се явиха трима прокурори от Върховна касационна прокуратура. Единият от тях - Пламен Георгиев, отхвърли твърденията на кмета на Кърджали, че делото започва да се гледа късно заради изборите наесен. Той обясни, че делото е внесено преди повече от половин година, но е имало спор дали то да се гледа в София или в Кърджали.