Руската петролна компания "Лукойл" се е договорила продаде украинското си подразделение, състоящо се от 240 бензиностанции и 6 петролни бази, на австрийската AMIC Energy Management, съобщи сайта Mediapool.

"Продажбата на веригата от бензиностанции и на нефтените бази в Украйна на AMIC ще позволи на "Лукойл" да оптимизира структурата на активите си и системата за управление на търговската мрежа в Западна Европа, което има важно значение за повишаване на ефективността на бизнеса ни в областта на продажбата на петролни продукти", заявява вицепрезидентът на "Лукойл" Вадим Воробьов, цитиран на сайта на компанията.

В съобщението се отбелязва, че преговорите са били проведени по инициатива на австрийската страна, която проявила интерес към придобиването на активите.

"Като се има предвид, че "Лукойл-Украйна" е в топ пет на пазара на горива в Украйна по брой на бензиностанциите и обем на продажбите на дребно, придобиването й представлява стратегически важна крачка към подсилването на инвестиционния портфейл на AMIC в Централна и Източна Европа", коментира от своя страна управляващият директор на AMIC Energy Management Гюнтер Майер.

"Лукойл" посочва, че в момента се извършва оценка на активите и компаниите се готвят да подпишат сделката по продажбата. "Лукойл" не разкрива финансовите параметри на сделката.