"Катаджии в ареста, регистрирали крадени коли" четем на първа страница във в. "Монитор"
Трима катаджии и трима цивилни от Пловдив бяха закопчани вчера по подозрение за участие в схема за регистрация на крадени коли и фалшиви технически прегледи. Паралелно с това служителите на МВР били разследвани и за опит да прикрият шофьор, убил човек при катастрофа. Акцията била на дирекция „Вътрешна сигурност".
Паралелно с арестите на катаджиите, които били измъкнати буквално от леглата си в ранни зори пред очите на съседи и роднини преди работно време, започнала проверка и в отдела за регистрация на автомобили в КАТ под тепетата. Първоначално вчера сутринта били арестувани тримата катаджии, а в ранния следобед белезниците щракнали и за цивилните. Двама от задържаните били офицери, вторият от които е син на бивш зам.-шеф на едно от полицейските управления в Пловдив. Един от арестуваните за 24 часа цивилни бил Сергей с прякор Серго Комисионера.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Москов слива 9 болници" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Без разчети и обяснения Министерството на здравеопазването започва сериозно преструктуриране на няколко университетски болници. Идеята на ведомството на Петър Москов е да слее администрациите на девет университетски болници в София. Новината съобщи зам.-министърът Бойко Пенков пред БНТ. Засега единственият ясен ефект е, че ще бъдат съкратени около 350-400 души от администрацията.

Реформата беше обявена изненадващо още в петък, но тогава от ведомството обявиха само за сливането на болниците "Св. Иван Рилски" и Александровска. Сега се предвижда всички девет държавни болници в карето около Александровска да работят с обща администрация, но без да се сливат дейности. В района освен "Св. Иван Рилски" се намират още "Св. Екатерина", "Майчин дом", Инфекциозна болница, Белодробната болница, Педиатричната болница и др.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Почистването на София: При "Титан", Домусчиев и Вълка", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Новата петгодишна поръчка на общината остави старите местни играчи в сметосъбирането, които ще получат около 450 млн. лв.
Фирми на "Титан АС" на Димитър Борисов и Иво Иванов и на братята Георги и Кирил Домусчиеви ще чистят половината от територията на Столичната община в следващите пет години. От вече пет години те държат първа, втора и седма зона (виж инфографиката), а след сегашния конкурс добавят и нов регион - ще извозват боклука и на пета зона ("Връбница", "Банкя" и "Нови Искър").
Това става ясно от договорите на Столичната община с дата 30 март, сключени с новите фирми за сметопочистване и публикувани на страницата на Агенцията за обществени поръчки. Реално търгът на общината не променя нищо - статуквото в почистването на боклука на София се затвърждава с тази разлика, че "Титан" завзема по-голяма територия.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„1,15 млрд. лв. влезли в банки за три месеца", пише в. „24 часа"
Още 194 млн. лв. са вкарали в банките домакинствата през март тази година, показва статистиката на БНБ.
Сумата е по-малка в сравнение с внесените пари през януари - 724 млн. лв., и през февруари - 226 млн. Депозитите на домакинствата растат с 0,5% на месечна и с 4,8% на годишна база.
Така в края на първото тримесечие на 2015 г. населението държи общо 40,406 млрд. лв. по сметки в банки. Общо депозитите на неправителствения сектор достигат до 58,9 млрд. лв., като годишното увеличение е 2,1%, а на месечна база - с 1,4% или с 800 млн.лв. Увеличението на спестените пари щеше да бъде с още 503 млн. лв., ако от общата сума се приспадне ръстът на депозитите на граждани и домакинства в КТБ в първото тримесечие на 2014 г. спрямо края на 2013 г.
Прочети още от в. „24 часа"

"Новата тактика на Цветан Василев - попфолк мъгла" е заглавиe от в. "Труд"
Интересно каква песен ше запее банкерът - беглец пред съда.
БАНКЕРЪТ БЕГЛЕЦ ПРОДЪЛЖАВА ДА СМЯТА ЗА СВОИ ЕДРИТЕ АКТИВИ НА КТБ
Истинската цел на банкера беглец е да отклони вниманието на обществото от основния въпрос - източването на КТБ
Какво искаше да ни покаже банкерът беглец с излъчването на съвместния му музикален хит с гуверньора на централната банка Иван Искров. Едва ли само, че двамата с Искров са се познавали добре.
Съвсем нормално е управителят на банковия регулатор да се познава с управителите или собствениците на основните банки в страната, а и Искров не е отричал познанството си с избягалия банкер.
Прочети още от в. "Труд"

"Рекорд, събраха 1,2 млрд. от дългове", пише в. "Стандарт"
Държавата и общините все повече търсят частни съдебни изпълнители.
1,2 милиарда лева за миналата година събраха частните съдебни изпълнители. Рекордната сума отчете новият председател на Камарата на ЧСИ Георги Дичев. Статистиката показва, че през 2013 г. сумата е 1,135 млрд. лева.
През 2014 г. частните съдебни изпълнители са възстановили близо 150 млн. лв. на гражданите. От тях около 12 млн. лв. са "забравени" заплати, а 3 милиона издръжки за деца.
Държавата и общините все повече се ориентират към ЧСИ, категорична е статистиката. По този начин за 2014 г. в хазната са върнати близо 150 милиона лева.
Най-сериозният потребител на услугата остава бизнесът. Банките продължават да отстъпват територия като клиент на ЧСИ - само 20% от делата за миналата година и отчетлив спад с 22% в сравнение с 2013 г.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Бъдещето на Ваньо Танов зависи от едни мистериозни 1.6 млрд. лв.", пише в. "Капитал Daily"
Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов няма да бъде сменен, ако събирането на приходите стигне 1.6 млрд. лв. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Свиленград, цитиран от БНР. Тези привидно ясни и точни думи доведоха до масово объркване при отразяването на новината от медиите. А причината е, че въпреки логичното звучене числото не пасва никъде в изпълнението на косвените данъци в бюджета. И тук изникват въпросите - какъв показател всъщност има предвид премиерът...
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Над 230 хил. българи могат да работят, но не търсят работа", пише в. "Сега"
232 хил. българи са трудоспособни, но не търсят работа, като част от тях са обезкуражени. Още 25 хил. пък си търсят работа, но не могат да започнат веднага, ако им бъде предложен пост (като студентите например). Така потенциалната работна сила у нас, която не се използва към края на 2014 г., е 257 хил. души. Това прави 7.6% от населението на страната, с което България излиза на трето място по разхищение на трудоспособни хора. Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат за последното тримесечие на миналата година за непълната заетост и за потенциалната допълнителна работна сила.

Оказва се, че най-много са италианците, които могат да работят, но не си търсят позиция. 13.6% от населението на Италия е в тази позиция. Следва Хърватия с 9.6 на сто от населението си. Общо за ЕС и някои други страни като Турция размерът на неизползваната работна ръка е около 9.5 млн. души - не работят и не търсят, включително и защото са обезкуражени, тоест не вярват, че изобщо ще намерят подходяща позиция. Отделно 2.2 млн. души не могат да започнат веднага. Така общата равносметка в ЕС са близо 12 млн. души потенциална неизползвана работна ръка. 57 на сто от тях са жени.
Прочети още от в. "Сега"

"Свободните офис площи в големите градове привършват" пише в. „Труд"
След края на имотния бум и в началото на кризата пазарът на офис площи в големите градове забуксува. Създаде се притеснение, че изградените до момента офис сгради ще останат незапълнени и съответно инвеститорите в тях ще отложат момента, в който ще започнат да печелят от вложението си.
Банките отказваха да разглеждат проекти за нови сгради и вторите етапи на някои проекти бяха замразени за по-добри времена. Нови проекти така и не се появиха.
От около една година насам обаче положението започна бавно да се променя. Търсенето на нови площи се увеличи, като най-голям принос за това имат фирмите от ИТ и аутсорсинг индустрията, които изпълниха съществуващите офис сгради и в много от тях заетостта започна да достига 80-90%.
Прочети още от в. „Труд"

"15 лв. за ден море до 22 юни", четем във в. "Монитор"
Хотелите край морето наддават за туристи, като предлагат примамливи оферти за времето от 20 април до 22 юни, когато започва истинския летен туристически сезон. Най-ниската оферта е 14,99 лв за нощувка със закуска и 19,99 лв. за нощувка със закуска и вечеря. Тя се предлага от 3-звездният хотел „Златен Рог" в курорта „Златни пясъци" и засега е първенец в наддаването. Следва го 3-звездният хотел „Детелина" с оферта от 16 лв., включваща нощувка и закуска. Промоционалното предложение
важи за ранни записвания
само до 15 май. Нощувка със закуска само за 18 лв. от 1 до 25 юни пък предлага 2-звездният хотел „Малина" в комплекса. 4-звезден лукс за 22 лв. със спа, външен и вътрешен басейн е предложението на хотел „Шипка", което важи за периода от 11 до 31 май, а в периода от 1 до 16 юни цената става 26 лв. Майската оферта „Пролет за двама в Златни пясъци" на хотела пък е за 1 нощувка на базата на All Inclusive, плюс ползване на SPA, за 69 лв. All inclusive или нощувка, закуска и вечеря на цени от 25 лв. има и 4-звездният Паркхотел Golden Beach на Златните, но при ранни записвания на принципа „купете сега, ползвайте от 3 май до 10 юни".
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Счетоводни неволи с меренето на бюджетния дефицит", пише в. „24 часа"
За пореден път през април се създаде оживление около данните за бюджетния дефицит на България. Традиционно по това време НСИ предоставя предварителните данни за дълг и дефицит, изготвени по хармонизирана методология на ЕС. Именно тази методология се използва при процедурата по прекомерен дефицит в Европейския съюз.
Данните към този момент за България показват, че дефицитът през 2014 г. е бил 2337 млн. лв., или 2,8% от БВП. Спомняме си обаче и че през януари правителството обяви дефицит от 3048 млн. лева, или 3,7% от БВП, за предходната година.
Има ли противоречие?
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"100 000 с ваучери за храна от Томбоу"
, пише в. "Стандарт"
Повече от 10 години българският оператор Томбоу България ООД участва активно в налагането на ваучерната система в страната. И днес е една от водещите компании в този пазар, на който успешно се конкурира със световните лидери. "Мисията ни е активно да налагаме и разширяваме ваучерната система в България, като по този начин подобряваме ежедневното хранене на работещите българи", заяви пред в. "Стандарт" Манол Курдаланов, управител на Томбоу България.
Компанията е сред номинираните за годишните награди на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в категорията "Качество".
Ваучерите за храна са средство за замяна, което служи за закупуване на хранителни стоки. Те са социална придобивка, чиято цел е свободата на избор на здравословна и пълноценна храна. Работодателите предоставят ваучерите за храна на служителите си като част от програмата им за социална отговорност. Те могат да се използват в хипермаркети, хранителни магазини, ресторанти, кафенета, заведения и други търговски обекти - всички, които са част от търговската мрежа на Томбоу България ООД. "Наред с ваучерите за храна ние предлагаме и ваучери за подарък, ваучери за предпазна храна и др., като към момента общо обслужваме над 100 000 ползватели в повече от 8700 търговски обекта на територията на цялата страна", заяви управителят на дружеството Манол Курдаланов.
Прочети още от в. "Стандарт"