В отговор на въпрос кога може да се очаква намаляване на цената на електроенергията за потребителите, новият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй" Валентин Николов и бивш заместник-енергиен министър каза: „Единственият начин поне цената да е адекватна и да не нараства, е изграждането на нови мощности - 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй", два нови блока в ТЕЦ „Марица Изток 2" и ако на територията на България бъде намерена газ, която ще понижи цената на газта, а това значи балансиращи мощности, които са необходими за това."

Дано това да е неволна езикова грешка, а не белег за познания в областта на енергетиката!

В интервю за радио Дарик Валентин Николов е категоричен, че електроенергията не може да поевтинява, може само да се направят стъпки за задържането на нейната цена.

Новият шеф на ядрената централа потвърди прогнозата на ДКЕВР, че от 1 юли се очаква ново увеличение на тока с около 10 на сто. „Слава Богу, ние ще получим деругация, тоест купуването на тези въглеродни емисии ще нараства до 2020 г., но през същото време трябва да се направят инвестиции, които се оценяват от порядъка на 1,5 млрд. евро, които всички топлинни дружества трябва да осъществят. Разбира се, там се работи много интензивно. Това повлиява съответно на цената, както инфлацията и възобновяемите източници. Аз и министър Добрев водихме голяма битка, защото вместо да ги насърчаваме, ние всъщност трябваше да ограничим. Да пада цената за крайния потребител е доста амбициозно казано. Аз не бих поел такъв ангажимент", застрахова се Валентин Николов.

Той вече е предложил на предишния директор Александър Николов да бъде негов заместник по техническата част. И основателно, все пак някой трябва да разбира от ядрена енергетика. Валентин Николов поема централата в много добро състояние, което и той самият признава: „Човек трябва да е отвратително лош мениджър, за да управлява АЕЦ „Козлодуй" и той да влоши финансовото си състояние."

Пред слушателите на радио Дарик Николов обясни, че отива в Козлодуй, за да ускори процесите по удължаване на живота на 5-и и 6-и реактор и строителството на 7-и реактор. Преди това в сутрешния блок на БНТ Валентин Николов заяви, че започва битка на живот и смърт за удължаване на живота на работещите два на централата с до двайсет години. „Не по-късно от 4 години преди изтичането на живота им, АЕЦ "Козлодуй" трябва да представи в Агенцията за ядрено регулиране програмата за удължаването, иначе сроковете за издаване на лиценз ще бъдат изпуснати. И битката може да се окаже закъсняла", каза Николов.

Новият директор на АЕЦ „Козлодуй" обеща да не се меси в работата на инженерите, но ще работи за прозрачност на търговете и обществените поръчки в централата.

В ефира на БНТ Валентин Николов каза още, че лицензът на площадката за 7-ия реактор на централата, който идва от Белене, трябва да бъде получен до две-три години. Единият от поръчаните реактори е готов на 80%, а другият - на 25%. „Целта е вторият да бъде изгодно продаден. Надеждата е първият ток от 7-ми блок да потече през 2024 година", прогнозира новият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй".