Финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата) заявиха снощи, че са готови за незабавно стартиране на разговорите с новото гръцко правителство. Но според тях е все още прекалено рано да се каже, колко "капризни" ще са исканията на новите власти в Атина по отношение на предоговаряне на условията и сроковете на програмите за финансова помощ за страната, съобщава БНР.

Председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че финансовите министри от еврозоната ще трябва първо да изчакат и да видят каква ще е позицията на партията СИРИЗА, която победи на парламентарните избори в Гърция и как ще се състави новото правителство, преди да вземат решение относно статута на спасителните програми за страната, както и за всички бъдещи преговорни въпроси, като например важната тема за намаляване на дълга.
Говорейки по време на пресконференция в Брюксел след края на снощната редовна среща на Еврогрупата, Дейселблум посочи, че предишните ангажименти за предоставяне на Гърция на т.нар. "превантивна кредитна линия" (ако бъде постигнат успешен край на настоящата спасителна програма за Гърция) ще бъдат задържани, докато новото правителство в Атина не информира своите европейски партньори как планира да действа в бъдеще.

„За сега всичко това се намира в застой. Ние ще трябва да изчакаме и да видим амбициите на новото гръцко правителство. Право на властите в Атина е да кажат какви са техните амбиции по отношение на спасителните програми", заяви шефът на Еврогрупата.

Запитан дали текущите програми за финансова помощ ще трябва да бъде удължена допълнително, той посочи, че ще това ще зависи от позицията на новото гръцко правителство и до каква степен то желае да спазват условията, договорени от предишното управление на страната.

„Остава да видим дали имаме достатъчно време, за да разговаряме с тях. Много зависи от тяхната амбиция. Може да стане просто и бързо или процесът на преговорите да бъде бавен и труден, но ние все още не знаем", каза Дейселблум.

Текущата спасителна програма за Гърция се очаква да приключи в края на февруари, въпреки че официални лица съобщиха за агенция Market News International, че страните - членки на еврозоната са започнали тихомълком да обсъждат възможността за предоставяне на ново удължаване на срока на настоящата финансова програма.

Управляващият директор на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг (Фондът, който предоставя финансова помощ за държавите членки на еврозоната) пък заяви, че не вярва, че Гърция се нуждае от ново намаляване на част от дълговата тежест, за да може тя да достигне по-устойчиво ниво.

„Казвал съм много пъти публично, че няма проблеми с дълга на Гърция - поне за следващите няколко години, ако реформите в страната продължат. Съотношението на дълга (спрямо БВП), което се следи от много хора, не е достатъчно, за да се прецени основната реална ситуация", посочи Реглинг.

Той посъветва да се погледне реалния паричен поток от бюджета на Гърция към кредиторите, който е станал много, много нисък.