Френският социалист Пиер Московиси, номиран за поста еврокомисар по икономически дела, обеща да спазва бюджетните правила по време на изслушване в Европейския парламент, отбелязва АФП, цитирана от news.bg.

Редица дясноцентристки депутати се притесняват за номинацията на Московиси, тъй като по време на ръководеното от него финансовото министерство на Франция страната започната да изпада в сериозен преразход.

Московиси бе изправен пред тежък изпит в ЕП, след като стана ясно от френското правителство, че страната ще продължава да нарушава правилата на ЕС за бюджетния дефицит до 2017 година.

„Аз съм французин и се гордея, че съм такъв", каза Московиси след една от сериите трудни въпроси от депутатите към него.

Като комисар аз ще защитавам правилата, всички предишни и бъдещи правила, поясни той и добави: „ И за в бъдеще, моят компас ще бъде прост: правилата и само правилата...".
Френският представил също заяви, че „към всички страни,„дали големи или малки, включително Франция, трябва да има равнопоставено отношение „.

Московиси, който отговаряше за финансите на Франция до април, трябва да замени на поста стриктния финансист Оли Рен, който решително защитаваше строгите бюджетни правила и тежки реформи. Рен се радваше на твърдата подкрепа на Берлин.
Новият шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер избра Московиси за ресора. Веднага след това имаше остра критика срещу решението, особено от Германия.
Московиси каза още, че като министър за две години е намалил дефицита на Франция, въпреки че Париж е далеч от исканите от ЕС максимум 3% бюджетен дефицит спрямо БВП.

„Когато поех министерското кресло дефицитът бе 5,5, а при последният ми бюджет като министър спадна до 4,1 %", защити си той.

Според десни депутати в ЕП Московиси ще страда доста на позицията, тъй като ще трябва да бъде строг към държавата си, ако иска да си спечели доверие в ЕК.