БНБ ясно осъзнава ограниченията и затрудненията, които специалният надзор налага за всички клиенти на банковата група КТБ - граждани, търговски дружества, общини, болници и др. Ето защо през изминалите вече два месеца от поставянето на КТБ под специален надзор Българската народна банка във всичките си действия се е ръководела от стремежа да намери възможно най-бърз и ефективен подход с цел запазване жизнеспособността на банката, за да бъдат интересите на нейните вложители, инвеститори и клиенти защитени в максимална степен. Това се казва в специално изявление на БНБ по повод аферата „КТБ".

Управителят на народната банка Иван Искров, както и членове на неговото семейство, никога не са били клиенти на банковата група КТБ, се казва още в съобщението. От БНБ са категорични: "Всички разпространявани в интернет твърдения в обратна посока са откровени лъжи".

Към настоящия момент КТБ и ТБ Виктория продължават да имат огромен недостиг от ликвидни средства, необходими за изплащане на задълженията към депозантите и другите кредитори, които са съответно в размер на около 6.3 млрд. лева за КТБ и 284 млн. лева за ТБ Виктория, подчертаха от БНБ днес и уточняват: „Поради тази причина не са налице условия за излизане от процедурата на специален надзор, под който двете банки са поставени".

От БНБ са изпратили днес писма до двамата най-големи акционери в банката и очакват техните конкретни предложения за ангажимент до края на месец август. Те твърдят, че до настоящия момент обаче от страна на мажоритарния акционер "Бромак" ЕООД, независимо от някои публични изяви на едноличния му собственик Цветан Василев, не е проявявана никаква инициатива пред надзорния орган за оказване на подкрепа на КТБ, нито е търсено обсъждане с централната банка на текущото финансово състояние на КТБ и на необходимия за възстановяване на дейността й финансов ресурс.

Третият по големина акционер в КТБ - ВТБ Капитал, първоначално заяви намерения да разгледа възможностите за подпомагане на банката, но на 24 юни т.г. публично оповести, че няма такъв интерес.

От БНБ предупреждават, че всички частни или партийно мотивирани опити за натиск върху общественото мнение и върху институциите, ангажирани с проблемите, породени от затрудненията на КТБ, могат само да навредят на процеса на дефиниране и прилагане на адекватни мерки и добавят: "БНБ остава гарант и носи своята отговорност с цел защита на обществените интереси".

Цялото изявление можете да видите тук.