Американската компания „Арчър Дениълс Мидланд" е постигнала споразумение с румънските бизнесмени Ливиу Гебаур и Йон Василе за получаването на пълен контрол върху два терминала за зърно в пристанището Констанца. Това съобщи електронното издание International Seaborne Market, цитирано от Farmer.bg.

Компанията вече притежаваше части от терминалите, като делът й в North Star Shipping бе 22%, а в Minmetal - 50%. Гебаур държи 53% от North Star Shipping, а Василе - 25%, като компанията е собственик и на половината от Minmetal. Очаква се стойността на сделката да надхвърли 95 млн. долара.

Единият терминал разполага с възможности да съхранява 145 хил. тона зърно, а вторият - 138 хил. тона. Това са третият и четвъртият по обем терминали в Констанца. Чрез тях се транспортират зърнени култури за производството на хляб и хлебни изделия, торове, биодизел.

„Арчър Дениълс Мидланд" е сред международните оператори на пазара на хранителни стоки, а централата й се намира в Чикаго. Компанията притежава множество заводи по целия свят, които преработват зърнени и маслодайни култури в продукти, използвани впоследствие за производство на хранителни стоки и добавки, включително за животновъдството.