Въпреки проучванията, които доказват, че е вредно да работим над 50 часа седмично, много хора го правят, защото смятат, че ще свършат повече работа и впоследствие ще пожънат повече успехи.

Проучване, публикувано в The Lancet миналия месец, е анализирало данните от 25 изследвания, които са проследили здравословното състояние на над 600 000 души от САЩ, Европа и Австралия в продължение на 8 години и половина.

Резултатите са установили, че тези, които работят по 55 часа в седмицата, имат 33% по-голям риск да получат инсулт, отколкото тези, които работят по 35-40 часа седмично, пише ScienceAlert.com.

Имайки предвид тези резултати, Швеция се движи към стандартна 6-часова работна седмица. Компаниите в страната вече са приложили промяната, а дом за възрастни прави едногодишен експеримент, с който ще сравни разходите и ползите от по-кратък работен ден.

„Мисля, че 8-часовият работен ден не е толкова ефективен, колкото се смята. Да останеш съсредоточен върху конкретна работна задача за 8 часа е огромно предизвикателство. За да се справим, вмъкваме паузи, за да направим работния ден по-поносим. В същото време ни е трудно да управляваме личния си живот извън службата", казва Линус Фелдт, главен изпълнителен директор на компанията за разработване на приложения Filimundus за Fast Company.

За да се справи със значителното съкращаване на работното време, Фелдт обяснява, че служителите в компанията са били помолени да не висят в социалните медии и да не се занимават с други начини за разсейване, докато са на работа, а срещите са сведени до минимум.

Според него сега е по-лесно служителите да се фокусират по-интензивно върху работата, която трябва да бъде свършена. Едновременно с това те имат повече сили за работа и им остава енергия, когато си тръгват от офиса.

Мисленето зад този ход е, че тъй като работният ден е съкратен, служителите ще бъдат по-мотивирани и ще имат повече енергия, за да свършат повече работа за по-кратък период от време. Фелдт посочва, че не само продуктивността е останала същата, но и има по-малко конфликти между колегите, тъй като хората са по-щастливи и отпочинали.

Фирмата Filimundus е последвала примера на няколко сервизни центъра на Toyota в Гьотеборг, които са преминали към 6-часов работен ден още преди 13 години. Там се отчита, че екипът е по-доволен, има по-ниско ниво на текучество и е лесно да бъдат привлечени нови служители. Освен това печалбите на компанията са се увеличили с 25 процента.

Според друго проучване дори не трябва да ходим на работа от 9:00 часа. Обществото се намира в криза от липса на сън, защото работното ни време от 9:00 ч. до 17:00 ч. е в противоречие с биологичния ни часовник.

Пол Кели от Оксфордския университет казва, че служителите би трябвало да почват работа в 10:00 часа. „Обикновено служителите рано сутрин не са се наспали достатъчно. Всеки страда от това и не е нужно да е така. Не можем да промени 24-часовия си ритъм", смята д-р Кели.